Ohlédnutí za wiki rokem 2022

I v loňském roce jsme společně rozvoj spolkových činností Wikimedia ČR posunuli a kromě tradičních aktivit přišli i s několika novinkami. Pojďte se podívat na to, jak se nám vloni dařilo propagovat a rozvíjet svobodnou kulturu a podporovat dobrovolnickou činnost a růst české komunity kolem Wikipedie a dalších Wikimedia projektů.

V loňském roce jsme pokořili hned několik milníků

Rok 2022 měl v českém světě Wikimedia několik vrcholů – česká Wikipedie oslavila 20 let a první půlmilion článků, své jubileum oslavila i Wikidata. Nový rok jsme přivítali akcí pro veřejnost oslavující naše aktivity výstavou a Slam poetry pro Wikipedii. Poprvé jsme v červnu pořádali Měsíc lidských práv na Wikipedii a na týdenní bázi jsme začali poskytovat služby online Wikiporadny pro všechny, kdo se chtějí zlepšit v psaní Wikipedie a potřebují pomocnou ruku.

Setkávání a aktivity online i offline

Vybrat to nejdůležitější z loňského roku není snadné. Zorganizovali jsme přes 185 akcí – kurzů, seminářů, workshopů, editatonů pro téměř 1500 účastníků. Do našich editačních a fotografických soutěží se zapojilo více než osm set dobrovolných fotografů a editorů. Měsíc žen na Wikipedii, soutěž o nejlepší svobodnou fotku Czech Wiki Photo, Popiš památku či výzva k lepšímu pokrytí československé historie Československo 1948-89 jsou už klasiky, které tvoří páteř našich aktivit pro komunitu i veřejnost. Stabilně organizujeme také sérii aktivit pro seniory po celé republice, včetně bezplatných editačních kurzů, aktivity pro školy a založili jsme nový Portál Mediální gramotnosti, na kterém pracují zejména studenti či knihovníci.

Navazování strategických partnerství – muzea, knihovny a další instituce

Loňský rok byl pro nás také rokem partnerství – počet strategických partnerství s nejrůznějšími institucemi dosáhl 70. Nejde tu ale o čísla, pro nás to jsou zejména konkrétní lidé, vztahy a příležitosti, které můžeme v úspěšné spoluprací oboustranně zúročit. Ceníme si dlouhodobých partnerství – mnohaletá spolupráce s Národní knihovnou přinesla ovoce v podobě automatické aktualizace Databáze národních autorit do Wikidat, intenzivní spolupráci s Muzeem východních Čech v Hradci Králové jsme okořenili novým předmětem Studenti píší Wikipedii na Univerzitě v Hradci Králové. Budování partnerství je běh na dlouhou trať a my se do něj pouštíme s radostí.

Z mezinárodního soudku

Spoluorganizovali jsme v Praze čtvrté evropské setkání GLAM koordinátorů a na setkání kolegů ze zemí střední a východní evropy – CEE Meetingu jsme prezentovali první mezinárodní projekt, který rozjíždíme ve spolupráci s ICOM. Naši členové se stali jedněmi z nejúspěšnějších organizátorů loňského ročníku mezinárodní soutěže Asijský měsíc Wikipedie.

Jako zakládající pobočky jsme stáli u zrodu dvou Wikimedia Hubů, které mají podpořit tematické spolupráce mezi wikimediány v regionu – CEE Hubu a Evropského Hubu. Na půdě Evropského parlamentu jsme osvětlovali pozici projektů typu Wikipedie v boji s dezinformacemi.

Tým zaměstnanců je stále košatější a stabilnější

FOTO: Richard Sekerak (WMCZ), CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Vše výše zmíněné se dařilo také díky doplnění a stabilizaci týmu – začátkem roku jsme obměnili část týmu vzdělávacích programů. Jsem ráda zejména, že se nám podařilo nalézt nového hlavního lektora. Pavel Bednařík se zhostil nelehké role velmi dobře – mimo jiné oživil WikiSrazy v Olomouci a přinesl nový akcent na filmová témata na Wikipedii. S jeho dalším novým kolegou Janem Sýkorou, koordinátorem seniorského programu, zorganizovali v Olomouci krásné Seniorské Wikiměsto.

Další nováček Richard Sekerák, který obsadil nové místo koordinátora programů pro fotografy, má za sebou také hned několik úspěchů – mimo jiné připravil mikrosoutěž Chráněná území, která obohatila Wikimedia Commons o krásné fotky z české přírody, a zorganizoval desátou Wikiexpedici, které se zúčastnili i rakouští dobrovolníci. Nový koordinátor advokační činnosti Milan Holeček nám pomáhá s propagací svobodných licencí. Stavíme na stabilním manažerském týmu a efektivní týmové spolupráci. Je to radost být součástí týmu, který pracuje s takovým nasazením.

Hlavní díky patří jako vždy dobrovolníkům

Nic z toho by se ovšem neobešlo bez dobrovolnické podpory našich členů a aktivní dobrovolné práci všech wikipedistek a wikipedistů a fotografek a fotografů a všech, kdo do všech Wikimedia projektů neúnavně přispívají. Mám velkou radost, že naše aktivity vloni přilákaly více než polovinu nováčků a třetinu žen a že se našim členům daří organizovat Wikikluby a WikiSrazy po republice. Krom toho připravují vzájemné vzdělávací aktivity, které umožňují sdílení zkušeností a zároveň obohacují Wikimedia projekty jako například česko-slovenský Hackathon.

Díky všem, kdo jste v loňském roce pomohli na svět jakékoli aktivitě – všem lektorům, spoluorganizátorům, partnerům, dárcům, účastníkům našich akcí a také všem, kdo jste nám drželi v průběhu roku palce či doporučili aktivity spolku Wikimedia Česká republika svým přátelům. Společně dokážeme víc!

Za tým spolku Wikimedia ČR výkonná ředitelka Klára Joklová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..