247 nových hesel na Wikipedii díky Asijskému měsíci: Kdo vyhrál?

Již počtvrté se na české Wikipedii nesl měsíc listopad v duchu největšího světového kontinentu, Asie. Česká Wikipedie se znovu připojila k mezinárodní soutěži s názvem Asijský měsíc Wikipedie. Vznikaly tak nové články o Indii, Japonsku, Blízkém východě a dalších oblastech. O kultuře a osobnostech. Region, který je dlouhodobě na největší světové encyklopedii podhodnocený, se dostal do hledáčku našich dobrovolných editorů.

Mezi 27 účastníky zvítězil wikipedista Podzemnik

V rámci soutěže bylo uskutečněno celkem 909 editací, zapojilo se 27 editorů a přidány byly téměř dva megabajty textu.

Jen pro srovnání: Na německé Wikipedii, která je několikanásobně větší, bylo napsáno okolo šesti set článků a vznikly celkem čtyři megabajty textu.

Vítězem se stal uživatel pod přezdívkou Podzemnik, který napsal 42 článků, další příčky obsadili editoři Svajcr (36 článků) a OJJ (33 článků). Vítězům, které vybrala tříčlenná porota tvořená uživateli Mirek256, Dirillo a Ajrocket, gratulujeme. Celý seznam vítězů najdete na Wikipedii. Organizátory byli wikipedisté Aktron a KKDAII.

Od Japonska po Teherán

A o jakých tématech si mohou nově lidé přečíst? Například o japonských fotografech, jako byl Ihei Kimura, o operaci Yellowbird v Hong Kongu nebo o mramorovém paláci v Teheránu.

Mramorový palác (Teherán), FOTO: Fars Media Corporation, CC BY 4.0 , via Wikimedia Commons

Pokrýváme bílá místa Wikipedie

Česká Wikipedie má v současné době přes 515 000 článků. Velká část z nich se týká toho, co dobrovolní editoři dobře znají, co jim je blízké a co je obecně v české společnosti dobře zdokumentované. Zatímco pražský místopis dosahuje v některých případech úctyhodné kvality a podrobnosti, v případě asijských zemí, kultury a osobností jsou stále velká bílá místa. Nejsou popsány světoznámé hrady, historické postavy, ba i stotisícová města.

Česká Wikipedie si dlouhodobě klade za cíl být encyklopedií, která shromažďuje veškeré lidské znalosti. I proto pro sebe wikipedisté pořádají podobné výzvy a soutěže. Pokud byste chtěli uspořádat soutěž, výzvu nebo akci, mrkněte na komunitní minigranty, díky kterým bychom vás v tom jako spolek Wikimedia ČR mohli podpořit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..