Čtvrtý ročník soutěže Czech Wiki Photo 2022

Letos se konal čtvrtý ročník fotografické soutěže Czech Wiki Photo. Do soutěže se zapojilo více než 100 fotografů, kteří nahráli téměř 600 fotografií a vybrat ty nejlepší z nich dalo porotě pořádně zabrat.

Foto: Masopust Hamry, autor: Svajcr, CC BY-SA 4.0, prostřednictvím Wikimedia Commons.

Czech Wiki Photo: nejlepší fotky za poslední rok

Cílem soutěže Czech Wiki Photo je ocenit nejlepší fotografie, které byly pořízeny na území Česka a nahrány pod svobodnou licencí na Wikimedia Commons za uplynulých 365 dní. Pro využití fotek na Wikipedii je vedle jejich uměleckých kvalit důležitá také jejich užitečnost jako ilustračních obrázků v článcích. Soutěž pořádáme my – spolek Wikimedia Česká republika.

Letos se soutěžilo ve třech tradičních kategoriích Příroda, Vytvořeno člověkem a Společnost, kultura a události. K tomu jsme pro fotografy připravili výzvu v podobě nové kategorie Slavné osobnosti. Díky široké nabídce soutěžních kategorii byly motivy fotek pestré a objevovalo se na nich vše od krajinek, zvířat až po současná témata jako pietní akce na podporu Ukrajiny nebo 17. listopad, která tento rok rezonovala společností. 

Nejen kvantita, ale i kvalita nahraných fotek se s každým rokem zvyšuje. Nejvíce fotografii bylo i letos nahráno do kategorie příroda. Tato kategorie patří na Wikipedii k dlouhodobě nejoblíbenějším. Pokud rádi fotíte přírodní témata, tak pro vás máme dobrou zprávu. Na první polovinu příštího roku pro vás připravujeme mezinárodní fotografickou soutěž, která se zaměřuje na dokumentaci přírody a ochranu životního prostředí. 

Foto: Bekyně velkohlavá, autor: Romana Plačková, CC BY-SA 4.0, prostřednictvím Wikimedia Commons.

Kdo vyhrál? Zjistěte to naživo 13. ledna 

Zajímá vás, kdo nahrál tu nejlepší fotku v rámci soutěže Czech Wiki Photo 2022? Přijďte se osobně podívat na vernisáž 13. ledna 2023, která se uskuteční v Didaktikonu Kampusu Hybernská v Praze. Akce začíná v 16 hodin a kromě vernisáže s nejlepšími fotkami z letošního Czech Wiki Photo, pro vás bude nachystán další doprovodný program jako panelová diskuse o autorském právu nebo Slam poetry. Rádi vás tam uvidíme! 

Foto: Vilém Čok – Stromboli, autor: Jan Urbánek, CC BY-SA 4.0, prostřednictvím Wikimedia Commons

Máte rádi cestování a focení? Zapojte se do projektu Fotíme Česko.

Vedle pořádání fotografických soutěží dlouhodobě podporujeme fotografy, kteří nahrávají své fotky na Wikimedia Commons. Rádi objevujete nová místa? Nahrajte na Wikipedii fotky nenafocených míst a my vám proplatíme náklady na dopravu! Projekt Fotíme Česko navíc není časově omezen, takže můžete klidně hned vyrazit fotit. Jak to funguje a co fotit se dočtete v článku Fotíme Česko

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..