V červenci proběhla již desátá Wikiexpedice!

Již po desáté jsme se společně vydali fotit nenafocená místa. Tentokrát jsme se zaměřili na jih Čech nedaleko státních hranic. V posledních 150 letech se tato oblast několikrát významně proměnila a i díky tomu bylo opravdu co objevovat a fotit.

Pomník Králi Šumavy. Foto: Richard Sekerák, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Co je to Wikiexpedice?

Letos v červenci se konala další fotografická a komunitní akce s názvem Wikiexpedice Šumava. Wikiexpedice je událost, během které se účastníci setkají na jednom místě, aby zdokumentovali nenafocená místa. Fotky nahrají na svobodné úložiště Wikimedia Commons, a tak je mohou poté wikipedisté použít do wikipedistických článků. Použít je může i kdokoliv jiný různými způsoby v souladu s pravidly daných svobodných licencí. A právě v okolí Šumavy se nacházelo nenafocených míst víc než dost. Wikiexpedice Šumava byla již desátou českou Wikiexpedicí. 

Dobrovolníci nafotili 40 obcí

Wikiexpedice Šumava se zúčastnilo celkem 5 dobrovolníků a organizátor, z čehož 3 byli také absolventy kurzu Senioři píší Wikipedii. Dohromady se povedlo nafotit přibližně čtyřicet obcí a doplnit mnoho dalších objektů v obcích, které už nějakou fotografii na Wikidatech mají. Akce probíhala od pátku 22. července do neděle 24. července. 

Protože focení chybějících míst je důležitá dobrovolnická práce, náklady na ubytování, dopravu a stravování účastníkům Wikiexpedicí hradíme my – Wikimedia ČR.

Mapa obcí a vesnic, které mají položku na Wikidatech z června 2022.Vygenerováno přes query.Wikidata.

Průběh akce: Setkali jsme se s rakouskými wikipedisty 

V pátek večer se účastníci sešli ve Vimperku, ubytovali se zde a navzájem se seznámili. Úvodní slovo měl zkušený Wikipedista a aktivní člen naší komunity, Packa, který pro ostatní účastníky připravil mapové podklady nenafocených míst. Packa také vysvětlil účastníkům, kteří se Wikiexpedice účastnili poprvé, jak postupovat při focení. 

V sobotu po snídani se fotografové rozdělili do dvojic a vydali se fotit. Odpoledne měli možnost zúčastnit se setkání s rakouskými wikipedisty, kteří ve stejném termínu pořádali podobnou akci na rakouské straně Šumavy. Čeští a rakouští wikipedisté společně navštívili Stezku korunami stromů Lipno a poté se společně povečeřeli v nedaleké restauraci. 

Z rakouské akce se tohoto setkání zúčastnili 4 fotografové. Setkání se neslo ve velice přátelském duchu a účastníci vzájemně sdíleli zkušenosti s focením pro Wikimedia projekty.  V neděli po poradě při snídani a výměně zážitků z předchozího dne vyrazili účastníci opět do terénu nafotit to, co předešlý den nestihli. Nahrávání fotografií z Wikiexpedice Šumava potrvá do konce srpna. Všechny pořízené fotografie si můžete prohlédnout v kategorii Wikiexpedice Šumava.

Účastníci Wikiexpedice Šumava na Stezce korunami stromů. Foto: Richard Sekerák, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons. 

Samotná oblast Šumavy poblíž německo-rakouských hranic se za posledních 150 let několikrát výrazně sociokulturně proměnila. Stopy dějinných proměn jsou na krajině dodnes patrné, takže kromě domů a ulic bylo k focení také mnoho objektů a míst s nádechem minulosti. 

Wikipedie vás potřebuje, fotografové!

Zjistěte o Wikiexpecici víc a příště do toho pojďte s námi jako účastníci nebo jako organizátoři, pokud máte s focením pro Wikimedia Commons bohaté zkušenosti a rádi byste se v komunite více angažovali.

Na doplňování fotografií z nenafocených míst v České republice se zaměřuje také dlouhodobý projekt Fotíme Česko, v rámci kterého můžete zažádat o proplacení nákladů na dopravu, které Vám vzniknout při cestování do místa focení. Pokud se chcete dozvědět více, navštivte stránky projektu.

Pomník věnovaný pohraniční stráži v obci Modrava. Foto: Richard Sekerák, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.
Čeští a rakouští wikipedisté při návštěvě Stezky korunami stromů. Foto: Richard Sekerák, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..