Česká Wikipedie dosáhla mety 500 000 článků!

Od Pokémonů přes potok v Litvě až k vodě na Marsu – co všechno se dá na české Wikipedii najít, se zdá být až neuvěřitelné. Tisíce dobrovolníků se během téměř dvaceti let rozhodli obohatit svět o souhrn veškerého lidského vědění. A dotáhli to až k úctyhodnému půl milionu článků! Heslem s pořadovým číslem 500 000 jsou Pitovití; článek byl založen ve středu 16. března po třetí odpoledne.

Komunita dobrovolných editorů Wikipedie je živý organismus

Psaní encyklopedie je nicméně běh na dlouhou trať. Mnozí z nás se encyklopedii věnují léta, mnozí odešli a noví se zase přidali. Komunita dobrovolných editorů se přirozeně vyvíjí a obnovuje. Z počátku psali Wikipedii hlavně vysokoškolští studenti. Mnozí z nich však už dnes mají rodiny a objevuje se i druhá generace dobrovolníků, kteří se pouští do psaní klidně i na střední škole. A postupem času přibyly i další věkové skupiny.

Díky úspěšnému programu Senioři píší Wikipedii, za nímž stojí spolek Wikimedia Česká republika, se podařilo oslovit také řadu lidí ve věkové kategorii nad 60 let. Rostoucí rozmanitost mezi lidmi, kteří Wikipedii a další podobné projekty vytvářejí, podporuje jak spolek Wikimedia Česká republika, tak i globálně nadace Wikimedia Foundation. Chceme-li aby byla encyklopedie pro všechny, musí být také všichni do její tvorby zapojeni. 

Logo: Bazi, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Wiki znamená hlavně rychle

Slovo „Wiki‘ pochází z havajštiny a znamená „rychle“. Tato největší online-encyklopedie světa dokázala udržet vždy prst na tepu doby. Kdykoliv kdy se něco aktuálního děje, téměř v reálném čase vzniká článek o vyvíjející se události. Ať se jedná o celospolečenské fenomény, kulturní události nebo válečné konflikty. Ne nadarmo je článek o aktuálně probíhající ruské invazi na Ukrajinu jeden z nejvíce editovaných a nejdelších.

Jakou cestu jsme už ušli?

Růst české Wikipedie byl od začátku poměrně pomalý. Teprve až po několika letech začala nová hesla vznikat po desítkách denně a encyklopedie se také dostala do hledáčku médií.

Různé jazykové verze Wikipedie rostou různým tempem. Světové jazyky jsou pro česky mluvící uživatele Wikipedie mnohdy až nedostižnou metou – vždyť tamní články píší dobrovolníci z celého světa! Pro zajímavost je ale dobré zmínit, že maďarská Wikipedie, která je co se týče počtu komunity srovnatelná s českou, přesáhla metu půl milionu hesel přesně před měsícem – 16. února letošního roku.

Rychlost 70 článků denně

Největší online encyklopedie v češtině setrvale roste. Od svého oficiálního vzniku v květnu 2002 ušla již dlouhou cestu. Mety 100 000 článků dosáhla 26. října 2008, dvou set tisíc článků potom 6. července 2011. Aktuálně roste přibližně tempem 70 článků denně. Rozvíjí ji cca 2500 aktivních ediorů a hlídá ji 34 dobrovolných správců. Jednotlivé historické statistky lze nalézt na stránce Kroniky české Wikipedie.

Děkujeme všem editorům a editorkám, kteří mají na dnešním úspěchu podíl a přejeme jim, ať jim jejich elán vydrží.

Autor je dlouholetým editorem a správcem Wikipedie a radním Wikimedia Česká republika

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..