Lednová vernisáž Czech Wiki Photo, slam poetry a debata se přes nečekané zvraty vydařily

Nový rok jsme ve Wikimedia ČR oslavili ve velkém – kulturní akcí v pražském Skautském institutu. Přestože kvůli nečekanému ochoření hlavních hvězd večera bylo všechno trochu jinak, než bylo v plánu, akce se vydařila. Těšíme se z krásného vstupu do roku 2022.

Nabitý program vyžadoval kvůli covidu větší než malé úpravy

Program začal v 17:00 debatou na téma Svobodné licence a volná díla, kterou realizovala naše manažerka programů pro Partnerství Eva Vele ve spolupráci s Otevřenými sbírkami. Eva se naštěstí nezalekla nečekaně získané role moderátorky debaty, která jí připadla kvůli ochoření moderátora Anatola Svahilce.

Debata představila nejen to, jak probíhají aktuální GLAM spolupráce s Wikimedia ČR, ale skýtala především zamyšlení nad samotnou digitalizací sbírkových předmětů a databází. A v neposlední řadě nad tím, co to přinese kulturním institucím i celé veřejnosti. Celý její záznam budete moci brzy zhlédnout na našem YouTube kanále.

Jsme moc rádi, že diváci dorazili v hojném počtu a především, že většina z nich byla z institucí, které o digitalizaci aktivně přemýšlejí. Zvlášť nás potěšila přítomnost zaměstnanců Ministerstva kultury.

Debaty se účastnili Lukáš Nekolný, Lukáš Pilka, Lenka Maixnerová a Petr Kadlec (alias „Mormegil“). Na jejím konci rozpoutala plodná debata s diváky.

Vyhlášení Czech Wiki Photo 2021 proběhlo poprvé naživo

Dalším bodem na programu byla vernisáž Czech Wiki Photo 2020 a 2021, kterou uvedla výkonná ředitelka WMČR Klára Joklová a manažerka programů pro komunitu Natalia Szelachowska. Poděkovat za vydařené zhodnocení posledního ročníku musíme především porotci Jakubu Fryšovi.

Jakub vysvětlil, jaké aspekty fotografií porotu přesvědčili při udělování medailí a na co by účastníci soutěže měli klást důraz v příštím ročníku. Výsledky ročníku 2021 najdete tady.

Výstavu bude možné si ve Skautském institutu na Staroměstském náměstí prohlédnout až do konce ledna. Výstava je prodejní – fotografie můžete získat za jakoukoliv částku nad 1500 Kč, podpoříte tím rozvoj spolku WMČR.

Na vernisáž se přišel podívat i František Šťastný, který v roce 2020 získal v soutěži Czech Wiki Photo bronzovou medaili. S fotografií Barokní sochy v Růžové zahradě děčínského zámku (František Šťastný, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons).

Slam poetry – přes nečekanou nemoc 3 performerů divácký zážitek neutrpěl


Slam poetry pro Wikipedii dala nejvíce zabrat organizátorce a slamerce Natálii Schejbalové, která má na starost PR a FR spolku. Tři ze čtyřech performerů totiž kvůli covidu nebo jiným zdravotním potížím nemohli vystoupit. Naštěstí se podařilo za ně najít náhradu a slam pro Wikipedii od Anatola Svahilce a Šimona Felendy pustit ze záznamu. Diváci v naplněném sále byli nadšeni. To bohužel neplatilo pro diváky, kteří sledovali stream online. Ten se kvůli technickým problémům sekal, ale brzy bude nahrán na náš YouTube kanál plynulý záznam.

Děkujeme všem, kdo se podíleli na přípravě akce, Skautskému institutu za poskytnutí prostor a hlavně vám, kteří jste přišli. Doufáme, že nám letos epidemiologická situace umožní organizovat další podobné události.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..