Jak dopadlo Seniorské Wikiměsto v Olomouci?

V září letošního roku proběhla tradiční akce, kterou vrcholily programy pro seniory – Seniorské Wikiměsto. Již posedmé se setkali senioři na víkendové poznávací a pracovní akci, kde spolu se zkušenými editory psali články a sbírali mnohdy unikátní fotografie pro Wikimedia Commons. Jak se celá akce vydařila?

Seniorské Wikiměsto poprvé v Olomouci

Seniorské Wikiměsto je tradiční akcí, která tvoří pomyslný vrchol programů pro seniory, které jakožto spolek Wikimedia ČR pořádáme. Tato akce slouží především jako motivace pro účastníky kurzů Senioři píší Wikipedii, aby ve své práci neustali a získali nové impulzy a zkušenosti.

Doposud se Seniorská Wikiměsta odehrávala především v menších obcích a městech Čech a Moravy (report z předchozího Seniorského Wikiměsta v Týnu nad Vltavou najdete zde). V roce 2022 se i díky iniciativě hlavního lektora Pavla Bednaříka akce uskutečnila v hanácké metropoli, v Olomouci (9–11. 9. 2022). Jedním z důvodů byla obnovená spolupráce s Vědeckou knihovnou v Olomouci. Druhým důvodem byla možnost propojit akci s otevřenými památkami během Dnů evropského dědictví.

Chcete podpořit programy pro seniory? Přispějte zde.

Tajemství Olomouce

Seniorské Wikiměsto 2022 bylo pro většinu přítomných premiérou – členové týmu Wikimedia (Pavel Bednařík, Jan Sýkora) poprvé organizovali víkendovou akci pro seniory. Někteří účastníci i lektoři se zase vůbec poprvé, případně po dlouhé době, podívali do Olomouce. Město s bohatou církevní, vojenskou i studentskou tradicí tak odhalilo mnohá tajemství, která zůstávají skryta i mnohým jeho obyvatelům.

Konvikt, Fort i parní vodárna

Autor: Jan Beránek – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=122860793
FOTO: Seniorské Wikiměsto Olomouc, Jan Beránek, CC BY-SA 3.0 ,  via Wikimedia Commons

Pestrý program začal pro všechny účastníky v pátek 9. září v prostorách Vědecké knihovny v Olomouci, kde účastníky čekala nejen série přednášek a představení nástrojů Wikipedie nebo Wikimedia Commons, jako jsou WikiShootMe, ale také prohlídka sbírkových fondů VKOL.

Kromě historických map a dalších podkladů, které ochotně nachystali zástupci knihovny, měli účastníci také možnost pracovat s primárními prameny (knihami, časopisy) při přípravě svých článků nebo doplnění existujících. Přirozeně se tak propojila role knihovny jako informačního zázemí pro zkvalitňování Wikipedie.

Z nepřeberného programu Dnů evropského dědictví byl pro Seniorské Wikiměsto vybrán jen malý zlomek. Přesto bylo náročné celý program absolvovat a skloubit jej se samotným psaním, focením a editováním. V několika případech se účastníci museli rozdělit do menších skupin a program absolvovat individuálně.

Vedle Vědecké knihovny navštívili účastníci i lektoři historickou radnici na Horním náměstí, Umělecké centrum Univerzity Palackého (tzv. Jezuitský konvikt), Fort II. a unikátní Parní vodárnu v Chválkovicích nebo Botanickou zahradu

V průběhu Wikiměsta se však účastníci i lektoři věnovali také psaní článků a publikování fotografií. Mimo jiné vznikly např. tyto nové články:

Téměř 500 nových fotografií pro Wikipedii

Mnohé další články zatím nebyly publikovány. Vedle nových a rozšířených článků samotných bylo přidáno také 470 fotografií na Wikimedia Commons.

Sobotní odpoledne a nedělní dopoledne bylo věnováno diskusím, práci na článcích a zpracování fotografií. V mezičase jednotlivých exkurzí procházek a práce se mohli účastníci seznámit také s olomouckou gastro scénou (Pizzerie u Kristýna, Restaurant u Mořice, Maison Viet). Většina účastníků tak odjížděla spokojena s pocitem, že pomohli obohatit informace na Wikipedii a doplnit fotografie tam, kde dosud chyběly.

Pozitivní atmosféru nejlépe zachycuje video

Letošní Seniorské Wikiměsto se vydařilo, jak dokazuje také krátké video v režii Jana Beránka, které dokumentuje spokojenost účastníků. Nízký počet účastníků byl bohatě vynahrazen jejich aktivitou – vzniklo celkem 16 nových článků (některé jsou stále před zveřejněním), proběhlo 112 editací a nahráno bylo 511 souborů.

I proto se všichni těšíme na Seniorské Wikiměsto 2023. Kde proběhne? To se včas dozvíte. Nadcházející ročník bude jistě stejně zajímavý jako ten letošní.

Seniorské WikiMěsto Olomouc probíhá pod záštitou Statutárního města Olomouc (náměstkyně Eva Kolářová) a s podporou grantu firmy Lush. Partnerem letošního ročníku byla Vědecká knihovna Olomouc.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..