Podzimní setkávání wikipedistů začala: Wikiporadna, Wikisrazy a Wikikluby

Wikipedie jako online encyklopedie je dílem, na kterém průběžně pracují stovky lidí, kterým se říká wikipedisté. Často je to práce osamělá, prováděná po večerech, s jasnou vidinou zkvalitnění obsahu článků, doplnění fotografií, videí. Málokdo ale ví, že se Wikipedisté také velmi často a rádi scházejí osobně. Kde se s wikipedisty můžete setkat? Jak tato setkání probíhají? Jakou podporu a pomoc nabízí komunita nováčkům?

Podpora komunity pro začínající wikipedisty a wikipedistky

Pokud začínáte s Wikipedií, prvním krokem zpravidla bývá registrace. Prvním člověkem, se kterým se na Wikipedii (virtuálně) setkáte, je váš mentor. Jedná se vždy o zkušeného wikipedistu, který vám je v začátcích schopen poradit a pomoci a zodpoví vám jakoukoliv záludnou otázku, případně vás nasměruje.

Místo, kde položit otázku online, je Wikiporadna

Dalším místem, kde vám aktivní Wikipedisté mohou poradit, je Wikiporadna. Od června 2022 probíhá nejen „na objednávku” v termínech, které si můžete zvolit v kalendáři, ale také pravidelně každé pondělí od 18:00 hodin. Stačí se připojit na Google Meet a zeptat se na cokoliv, co vás zajímá nebo trápí v souvislosti s Wikipedií.

FOTO: Praha, Městská knihovna, příprava Wikiklubu. Aktron, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Wikikluby a Wikisrazy v „reálném světě“

S mentorem či dalšími Wikipedisty se zpravidla není možné setkat jinak než online, pokud nevyužijete příležitosti, které nabízejí takzvané Wikikluby a Wikisrazy. Ty probíhají v řadě měst a obcí, kde žijí aktivní wikipedisté, kteří mají zájem se tu a tam setkat i mimo zářící obrazovky počítačů.

Wikisrazy mají svou dlouholetou tradici. Srazy nabízejí setkání komunity, která má zájem a chuť se scházet naživo. Vítáni jsou všichni wikipedisté – jak nováčci, tak i zkušení editoři. Cílem je vzájemné setkání a poznání, konzultace a diskuse nad tématy a záležitostmi, kterými komunita žije. To vše většinou neformálně, u piva či jiného drinku, většinou ve „wiki-friendly” restauraci.

Některé Wikisrazy, jako například ten Brněnský, mají svůj pevný a poutavý program. Dozvíte se například novinky z české i světové wiki-komunity, jak se daří na Wikipedii mapovat památky a ulice v Brně (včetně fotografií), prozkoumáte aktuální statistiky či nové nástroje, nebo se dozvíte, čemu se aktuálně jednotliví účastníci věnují.

Plánované Wikisrazy, kde se klábosí

Kde se můžete setkat s wikipedisty na Wikisrazu? Nejbližší termíny v době publikování článku:

Aktuální přehled je vždy na stránce Pod (reálnou) Lípou.

Plánované Wikikluby, kde se edituje

Na rozdíl od Wikisrazů jsou Wikikluby pravidelným setkáním, které je otevřeno spíše nováčkům a na kterých se pod dohledem zkušených wikipedistů edituje a přímo pracuje. Můžete se tak zeptat na konkrétní zádrhele, se kterými se při editacích setkáváte, nebo přijít s návrhy změn a úprav článků, na kterých pracujete.

Aktuální přehled je vždy na stránce Pod (reálnou) Lípou.

Chybí vám setkání „tam u vás“?

Vybrali jste si, na který klub či sraz vyrazíte? Chybí naopak podobná akce u vás ve městě nebo obci? Víte o vhodném místě konání takové akce? Neváhejte se nám ozvat, rádi vám pomůžeme či poradíme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..