V červnu 2022 česká Wikipedie zaostřila na lidská práva – mrkněte na výsledky

Pilotní ročník výzvy Měsíc lidských práv na Wikipedii je za námi. 54 wikipedistů a wikipedistek editovalo celkem 96 článků. Uspořádali jsme 4 online a offline editatony. Podpořilo nás více než 20 neziskovek. Pojďte se s námi podívat na vyhodnocení prvního ročníku wikipedistické výzvy #lidskaprava2022.

Proč Měsíc lidských práv na Wikipedii?

Editaton lidská práva na Wikipedii. FOTO: Richard Sekerak (WMCZ), CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

„Když jsme na začátku roku plánovali projekt Měsíc lidských práv na Wikipedii, nečekali jsme, že tragické události světové politiky dají podpoře lidských práv ještě větší význam,“ říká manažerka Programů pro komunitu Natalia Szelachowska, která projekt vedla.

Ve srovnání například s anglickou Wikipedií jsou hesla s lidskoprávní tematikou na té české často chybějící nebo nedostatečná. Proto jsme se připojili k mezinárodní snaze o lepší pokrytí těchto komplexních témat. Protože právě na Wikipedii lidé chodí ve chvíli, kdy se chtějí rychle zorientovat v komplikovaných tématech.

Hesla jako Mezinárodní ústav pro lidská práva, Ženy ve vědě či věková segregace by bezpochyby měly být na Wikipedii k nalezení. Bohužel nejsou.

Náročnost psaní o těchto tématech byla také jedním z důvodů, proč jsme s Měsícem lidských práv oslovovali odborníky, kteří se těmito tématy dlouhodobě zabývají.

Lidskoprávní tematika je značně široká, účastníci výzvy tedy mohli psát o čemkoliv – právech dětí, uprchlíků, menšin, žen, lidskoprávních organizacích, osobnostech a jiné. Brzy vzniknul seznam požadovaných článků s desítkami návrhů od komunity wikipedistů.

Wikipedisté celkem vytvořili a rozšířili téměř 100 článků

Jsme moc rádi, že wikipedisté a wikipedistky napsali během měsíční výzvy 49 nových článků týkajících se lidských práv a dalších 47 článků upravili.

Mezi články, které si určitě zaslouží pozornost, patří:

Nejnavštěvovanější článek? Oligarchie

To, že Měsíc lidských práv na Wikipedii měl smysl, dokazuje i návštěvnost nově vytvořených článků, která od začátku výzvy 1. června do poloviny července celkově překročila 4000. Nejčtenější články jsou aktuálně tyto:

1.Oligarchie658 zobrazení31 za den
2.Laverne Cox628 zobrazení30 za den
3.Hunter Schafer511 zobrazení24 za den
Laveerne Cox. FOTO: Dominick D, CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons

V těsném závěsu za Oligarchií jsou slavné osobnosti. Další nejčtenější články patří celebritám, a sice americké transgender herečce a zastánkyni LGBT komunity Laverne Cox a americké modelce, herečce a aktivistce za práva LGBT+ Hunter Schafer. Není náhodou, že jsme letos pod Měsíc lidských práv zahrnuli i online editaton Práva LGBTQ na Wikipedii, který se konal online 22. června.

Editaton Lidská práva na Wikipedii a romský studentský editaton

Během června proběhly 4 editatony, kterých se celkem zúčastnilo 36 lidí. 2 z editatonů byly studentské, což je skvělou ukázkou toho, že jsou pro mladé lidi lidskoprávní témata zajímavá.

Potěšila nás zpětná vazba studentů – účastníků editatonu Práva Romů na Wikipedii, který jsme pořádali spolu s nadačním fondem Verda. Máme velkou radost, že NF Verda má zájem s námi na projektu spolupracovat i v dalších letech.

„Díky kurzu editace na Wikipedii vím, že by to chtělo tvořit více článků o Romech a že na Wikipedii chybí a jsem rád, že jsem si mohl zkusit jak pracovat s Wikipedii a budu se snažit něco vytvořit.“

– student, účastník romského editatonu

Nebyli jsme na to sami! Pomohly neziskovky i srbská Wikimedia

Na projektu s námi spolupracovalo nebo nám pomohlo s propagací více než 20 neziskových organizací. Mezi partnery projektu patří OPIM, Sdružení pro integraci a migraci, Amnesty International, Nadační Fond Verda a Člověk v tísni. Je skvělé, když se právě neziskovky, které mají mnoho informací, zaměstnanců a dobrovolníků v lidských právech zběhlých, zapojují do psaní Wikipedie.

Poslechněte si, co si o výzvě #lidskaprava22 myslí novopečení wikipedisté z Amnesty International nebo OPIM

Výzva pro nás znamenala také navázání spolupráce s Wikimedia Srbsko. Spojili jsme náš online editaton se srbským editatonem na Mezinárodní den uprchlíků. Doufáme, že se nám bude dařit propojovat naše aktivity i v budoucnu.

Výsledky soutěže – kdo vyhraje kromě dobrého pocitu i ceny?

Každý z 54 účastníků výzvy obdrží na svou diskusní wikipedistickou stránku odznáček, který mu bude připomínat, že se výzvy zúčastnil. Pro výherce máme odměny ve formě poukázek do knihkupectví Albatros (děkujeme!) a drobných upomínkových předmětů. Tady jsou wikipedisté a wikipedistky, kteří si je odnesou.

Kategorie wikinováčci (náhodný los):HolzmannkaEl PugnoAlondra.janicek
Kategorie zkušení wikipedisté (nejvíce článků):TheSubterranean (16)Miroslav Ličko (15)
Kendo13 (10)
Kategorie nejčtenější články:Miroslav Ličko (Oligarchie)TheSubterranean (Laverne Cox)Jaroslav Mašek (Hunter Schafer)
Kategorie speciální cena:Czeva za článek Právo na zdravé životní prostředí

Speciální cena je udělena za velmi kvalitní příspěvky tomu, kdo získal nejvyšší ocenění od poroty za napsání nebo výrazné rozšíření příspěvků týkajících se lidských práv. Všem účastníkům patří velké poděkování – pomohli zlepšit svobodný přístup k ověřeným informacím pro všechny, a to za to podle nás rozhodně stojí.

Tak zase za rok!

Pokud byste se třeba rádi zapojili, ale výzva vám utekla, máme pro vás dobrou zprávu. Do Wikiprojektu Lidská práva se můžete zapojit celoročně (například psaním tipů na články) a my už plánujeme příští ročník výzvy. Podpořit nás můžete také finančně na Darujme.

Měsíc lidských práv pořádá spolek Wikimedia ČR. Finančně ho podpořilo Velvyslanectví Spojených států amerických v České republice v rámci programu Small Grants. Děkujeme WorkLounge za bezplatné zapůjčení prostor na editaton a Nadaci Albatros za věnování poukázek pro účastníky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..