Wikipedie pomůže s mediální gramotností – Wikimedia ČR spouští nový portál

Ve dnech 13.–15. září 2022 proběhla na Pedagogické fakultě v Olomouci konference Knihovny současnosti. Její součástí byla také prezentace hlavního lektora Wikimedia ČR Pavla Bednaříka, který popsal role a možnosti využití Wikipedie v mediálním vzdělávání. Představil také výsledek spolupráce více organizací – nový portál Mediální gramotnost.

Logo Wikipedie zdroj: Wikimedia Foundation, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Mediální vzdělávání je významnou součástí aktivit řady organizací – a stalo se také jedním z nosných témat konference Knihovny současnosti 2022, největší knihovnické konference v Česku. Konkrétním výstupem konference je dlouhodobá spolupráce Wikimedia ČR, Sdružení knihoven ČR, Nadace OSF, Svazu knihovníků a informačních pracovníků ČR. Pavel Bednařík zástupcům knihoven z celé republiky představil čerstvě spuštěný wiki-portál Mediální gramotnost, který nabízí základní rozcestník informací na podporu mediálního vzdělávání (nejen) v knihovnách.

„Zaměření na mediální vzdělávání je pro knihovny jakožto vzdělávací a kulturní instituce logické a přirozené. Knihovnice a knihovníci jsou tradičně zvyklí sdílet návody, metodiky, příklady osvědčené praxe a vzájemně si pomáhat, a to i napříč knihovnami. Portál Mediální gramotnost staví na této silné stránce českého knihovnictví a nabízí možnost společně rozšiřovat a zkvalitňovat aktivity knihoven v oblasti mediálního vzdělávání pro všechny,“ říká Ondřej Hudeček, metodik mediálního vzdělávání z Městské knihovny v Praze. 

Spolupráci napříč organizacemi, které sledují společný záměr, podporuje i Nadace OSF. „S lidmi z knihoven, akademické půdy a občanského sektoru už dva roky intenzivně pracujeme na tom, aby knihovny po celé republice mohly rozvíjet svou pozici majáků v rozbouřeném moři informací. Aby pomáhaly naší schopnosti porozumět informacím, médiím, a v důsledku hlavně sobě navzájem. A portál Mediální gramotnost je skvělou konkrétní příležitostí, která spolupráci na tomto úkolu umožňuje napříč republikou, knihovnami i dalšími organizacemi,“ říká Tereza Lišková, která v Nadaci OSF koordinuje program Knihovny jako průvodkyně 21. stoletím. 

Mediální vzdělávání a výchova jsou stále významnější součástí vzdělávání a Wikipedie může být užitečným nástrojem nejen pro knihovny. Portál Mediální gramotnost bude sloužit jako  rozcestník informací, později i vzdělávacích nástrojů, které budou využitelné při návrhu vzdělávacích aktivit včetně praktických cvičení a aktivit.

Portál Mediální gramotnost nabízí přehled existujících i nezaložených wikipedistických článků vztahujících se k této problematice. Jednotlivé články jako například deep fake, hate speech nebo virální videa budou ve spolupráci všech partnerů rozšiřovány a doplňovány tak, aby se staly relevantním zdrojem informací nejen pro rozvoj mediální gramotnosti. Knihovny si mohou dohodnout lektory pro své kurzy a aktivity přímo s Wikimedia ČR a požádat o grant na tyto aktivity u Nadace OSF.

Mediální gramotnost je schopnost rozumět mediálním obsahům, kriticky je analyzovat a vyhodnocovat, stejně jako být schopen mediální obsahy aktivně a vědomě tvořit. Důkazy, že v tomto Wikipedie může mít zásadní význam, jsou zjevné – kdokoliv, kdo umí vytvořit článek či heslo na Wikipedii, je seznámen s pravidly a podobou, jakou má mít encyklopedické heslo, je mediálně gramotný. Je schopen posoudit, odkud čerpá informace, co jsou relevantní (primární) zdroje informací, jak informovat věcně a nezaujatě. Věrohodnost, ověřitelnost, neutrální úhel pohledu, relevantní zdroje. To je ve zkratce základ mediální gramotnosti, to jsou také principy, kterými se řídí členové wiki-komunity.

Kontakt pro vzdělávání: Lucie Schubert – lucie.schubert@wikimedia.cz

Kontakt pro média: Natálie Schejbalová – natalie.schejbalova@wikimedia.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..