Jak se fotilo pro Wikiprojekty v roce 2022

Wikiexpedice Šumava, Soutěž Chráněná území, Fotíme Česko, Czech Wiki Photo, Fotoprocházka, Foto českých obcí – to vše jsou fotografické projekty a soutěže, které jsme pro vás v loňském roce zorganizovali.

Foto: Luňák! Autor: Martin Šlais, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Téměř 13 tisíc svobodných fotografií za rok 2022 

V loňském roce bylo díky fotoprojetkům Wikimedia Commons rozšířeno o 12865 svobodných fotografií. Tyto fotografie ilustrovaly k dnešnímu dni přes 4500 položek na Wikidatech a objevily se v 1146 článcích ve všech jazykových verzích. Do fotografických projektů se zapojilo celkem 173 fotografů.  

Poměr nahraných fotografii jednotlivých fotografů v kategorii Fotíme Česko 22. Zjištěno pomocí nástroje Uploaders in Cat.

Fotíme Česko a Foto Českých obcí trhaly rekordy

Na začátku roku 2022 došlo k aktualizaci stránek Fotíme Česko. Jejím cílem bylo zpřehlednit a zjednodušit stránku. Pravděpodobně i to vedlo k nárůstu počtu fotografů z 11 (v roce 2021) na 18. Díky navýšení počtu fotografů jsme překonali loňský rekord a v rámci projektu Fotíme Česko bylo nahráno 10438 fotek (loni to bylo 9119). Petr1888 byl již čtvrtým rokem nejaktivnějším fotografem projektu Fotíme Česko.

Za účelem zpřehlednění fotografických projektů došlo v průběhu roku ke změně stránek Mediagrant na Foto českých obcí. O tuto aktualizaci se postaral uživatel Packa, který patří v tomto projektu mezi dlouhodobě nejaktivnější uživatele. Cílem projektu Foto českých obcí je nafocení všech obcí a vesnic v České republice – k nafocení jich chybí už jen 58!

Červencová Wikiexpedice Šumava

V červenci loňského roku proběhla po několika letech již desátá Wikiexpedice. Skupina fotografů se společně s koordinátorem fotografických programů, Richardem Sekerákem, vydala dokumentovat nenafocené obce a další Wikidata položky na jihu Čech. Pro pět ze šesti fotografů, kteří se do zúčastnili Wikiexpedice Šumava to byla jejich první zkušenost s tímto typem akce. 

Během pár dní se podařilo pořídit 684 fotografií, zdokumentovat 131 Wikidata položek. Obrázky z Wikiexpedice ilustrují 140 článků na Wikipedii. Kromě focení se účastníci Wikiexpedice setkali s rakouskými wikipedisty, kteří ve stejné době fotografovali Šumavu nedaleko hranic. Více o Wikiexpedici Šumava se můžete dočíst v samostatném článku na blogu.

Loňská novinka – Soutěž Chráněná území

Ve stejné době jako Wikiexpedice probíhala fotografická Soutěž Chráněná území. V rámci této soutěže, jejímž cílem bylo dokumentovat krásy chráněných území v Česku, nahrálo 41 fotografů 112 fotek. Z toho je zřejmé, že soutěže jsou pro fotografy na Wikipedii atraktivní, a proto jich v roce 2023 chystáme hned několik. Více informací o soutěži v samostatném blogovém článku.

Czech Wiki Photo 2022

Po dobu celého roku mohli fotografové nahrávat fotky do čtvrtého ročníku soutěže Czech Wiki Photo. V loňském ročníku mohli fotografové nahrával fotografie do kategorií Příroda, Vytvořeno člověkem, Společnost, kultura a události a nově také Slavné osobnosti. Na obohacení Wikimedia Commons o 580 fotek v těchto čtyřech kategoriích se podílelo 101 fotografů, z čehož 76 tvořili noví uživatelé.

Vyhlášení soutěže proběhlo živě v Didaktikonu Kampus Hybernská, kde si návštěvníci mohli až do konce února prohlédnout vernisáž nejlepších fotografií v Czech Wiki Photo. O Czech Wiki Photo jsme psali v tomto blogovém příspěvku. Šanci vyhrát soutěž o nejlepší českou svobodnou fotku máte i letos!Pokud rádi fotíte, tak se máte i v roce 2023 co těšit. Už 1. května začne  mezinárodní fotografická soutěž Wiki Loves Earth, do které se můžete zapojit i vy!

Galerie dalších zajímavých snímků z roku 2022

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..