Didaktikon ožil slam poetry pro Wikipedii a vernisáží Czech Wiki Photo 2022

Slam poetry pro Wikipedii, debata o svobodných licencích, vernisáž výstavy Czech Wiki Photo 2022. Takto nabitý program čekal na všechny, kdo se 13. 1. 2023 podvečer rozhodli strávit v prostorech Didaktikonu Univerzity Karlovy a Kampusu Hybernská. Program přilákal přes stovku diváků a akce byla rozhodně povedená.

Program odstartovala debata o svobodných licencích

Program začal již v odpoledních hodinách debatou o svobodných licencích, na kterou přijali pozvání tři expertky a jeden expert s odbornostmi, které se přímo nebo nepřímo týkají problematiky svobodných licencí. Debata skýtala zamyšlení nad podstatou svobodných licencí, jejich smyslem a právními otázkami, které kladou. Že bylo o čem diskutovat, dokazuje fakt, že se zamýšlená devadesátiminutová debata protáhla na dvě hodiny, i díky dotazům diváků. Záznam z debaty bude příští týden ke zhlédnutí na našem YouTube kanálu.

Slam poetry pro Wikipedii a vzdělávání rozesmálo desítky fanoušků slamu

Slam poetry, tedy performativní žánr autorské poezie, je žánr, který se v Česku v posledních letech těší nebývalé popularitě. Vzhledem k tomu, že se mu věnují hned dva zaměstnanci spolku, a že možná úplně nejznámější český slamer Anatol Svahilec je vášnivý wikipedista, propojení se nabízelo. Po loňské premiéře jsme věděli, že formát slamu pro Wikipedii musíme zachovat, a nebyl to krok vedle. 85 lístků se vyprodalo dva dny před akcí a slameři si připravili tematické výstupy.

Potopa Baša slamovala o tom, jak snadné je při vyhledávání na internetu odchýlit se od původního dotazu. Bronzový medailista mistrovství Evropy ve slam poetry Vašek z Aše rozjímal nad tím, jak v běžném životě použít vše, co se naučil na základní škole. „Není nad to si jako první věc po ránu zopakovat polyethylen,“ glosoval. Jako vítěze večera vybrali diváci slamera Dejva s textem, ve kterém polemizuje o tom, co by se stalo, kdyby si české známé osobnosti vyhledaly na Wikipedii pro ně určující témata. Celou exhibicí provedl jedinečný Anatol Svahilec a zazářil s třeskutou wikipedistickou improvizací.

„Já si ani nepamatuju, kdy jsem se takhle naposledy celý večer chechtal,“ sdělil nám po akci pozitivní recenzi wikipedista a absolvent našeho kurzu Senioři píší Wikipediii, Zdeněk Svatoš.

Výstava Czech Wiki Photo 2022 bude k vidění až do konce února

Jsme moc rádi, že výstavu zahájila rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková, a oficiálně jsme v tento den podepsáním memoranda stvrdili širší spolupráci s Univerzitou spočívající nejen ve společné tvorbě Wikipedie. Při příležitosti výstavy promluvila členka poroty, mezinárodně oceňovaná fotografka Edita Bízová. Výsledky Czech Wiki Photo 2022 byly tak oficiálně vyhlášeny a my se už nyní můžeme těšit na příští ročník soutěže o nejlepší českou svobodnou fotografii. Až do konce února si výstavu v Didaktikonu můžete prohlédnout i vy.

FOTO: Richard Sekerak (WMCZ), CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..