Pátý ročník Czech Wiki Photo je tu! Připravte si foťák a zapojte se do soutěže o nejlepší Wiki fotky.

Letos máte již po páté možnost přispět Wikipedii a dalším svobodným projektům Wikimedia vašimi nejlepšími fotkami za uplynulý rok. Zapojte se do Czech Wiki Photo 2023. Soutěž Czech Wiki Photo probíhá až do 31. října 2023. Soutěžit může každý a přihlásit můžete až 9 fotografií! 

Foto: Hody v Bílovicích, autor: Vít Švajcr, CC BY-SA 4.0, prostřednictvím Wikimedia Commons.

Co je Czech Wiki Photo?

Czech Wiki Photo je naše hlavní fotografická soutěž. Fotosoutěžemi podporujeme všechny fotografy a fotografky, kteří rozšiřují obsah Wikipedie a nahrávají své obrázky pod svobodnou licencí. Cílem soutěže je také motivovat k pořizování a nahrávání fotografií, které na Wikipedii zatím chybí. Z tohoto důvodu bude u fotografie vedle umělecké hodnoty posuzována také její užitečnost, tedy jestli by mohla vhodně ilustrovat některý z více než půl milionu článků na české Wikipedii.

Foto: Ráno nad Mlhou, autor: Lukas.stas, CC BY-SA 4.0, prostřednictvím Wikimedia Commons.

Jaké fotky lze přihlásit do soutěže?

Stejně jako v předchozích ročnících, i letos se soutěží ve třech hlavních kategoriích: Příroda; Společnost, kultura a události a Vytvořeno člověkem. Do každé z těchto kategorií lze přihlásit až tři fotky, ale pozor! Fotky musí být pořízené na území České republiky období od 1. listopadu 2022 až do 31. října 2023. 


Minimální požadovaná velikost souboru je 2 MB a nejmenší rozměr kratší strany fotografie alespoň 2160 px. Tyto požadavky splní i foťáky naprosté většiny současných telefonů, takže není nutné mít drahé vybavení, abyste se mohli do soutěže zapojit. Díky splnění těchto podmínek budeme moci nejlepší fotografie vystavit jako obrazy na vernisáži, stejně jako v minulých letech.

Foto: Národní muzeum v novém, autor: RMity, CC BY-SA 4.0, prostřednictvím Wikimedia Commons.

Co dostane vítěz?

Vítěz v každé ze 3 kategorií obdrží poukaz na roční předplatné programu Zoner Photo Studio X od partnera soutěže Zoner. Ti nejlepší obdrží dále poukázky na fotografické služby od Centrum FotoŠkoda, které dlouhodobě podporuje svobodnou tvorbu na Wikipedii. Oceněna bude také fotografie nejlepšího nováčka na Wikipedii.

Jak se zapojit do soutěže? 

Chcete-li se zapojit, stačí nahrát fotografii na Wikimedia Commons a vyplnit správnou kategorii. Pro nahrání lze použít nahrávací formulář. Pokud nemáte zkušenosti s nahráváním fotek na Wikimedia Commons, připravili jsme pro vás krátký videonávod. Všechny informace o soutěži naleznete na stránkách Czech Wiki Photo 2023

V případě otázek se můžete obrátit na koordinátora fotografických programů Richarda Sekeráka na e-mailu: richard.sekerak@wikimedia.cz. Těšíme se na všechny soutěžní příspěvky!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..