Setkání mladých wikimediánů v Praze

V listopadu 2023 proběhlo v Praze první osobní setkání skupiny mladých wikimediánů – CEE Youth. A to za koordinace týmu CEE Hubu – Barbary Klen, Toniho Ristovskiho, Kláry Joklové, která projekt iniciovala a garantuje jej jako členka řídící komise, a Lucie Schubert, která koordinuje obdobnou skupinu v Česku.

V Praze se tak setkalo dohromady 15 účastníků reprezentujících 8 komunit ze střední a východní Evropy. Ti vytvořili plán aktivit skupiny pro příští rok, rozdělení její organizace mezi členy i to, jaký program chtějí připravit pro ostatní mladé účastníky na mezinárodní konferenci Wikimánie, která se bude konat v létě příštího roku v Polsku.

Co říkají účastníci z Česka?

V0lkanic

Setkání mladých wikimediánů ze střední a východní Evropy pro mě bylo první svého druhu. Nejen z hlediska setkávání mladých lidí, ale i z hlediska možnosti setkat se s wikimediány mimo oblast České republiky (či Československa). Přinejmenším z tohoto pohledu šlo o jedinečný zážitek. K tomu všemu jsem se mohl navíc opět podívat do hlavního města, jehož návštěva mě vždy něčím mile překvapí. Díky aktivitám, které probíhaly i na pražských ulicích, se měli zahraniční účastníci možnost se s městem seznámit a čeští přespolní účastníci Prahu a její významné lokality zase o něco více poodhalit. Já díky setkání získal kromě skvělého zážitku a prohloubení kontaktů s českými wikimediány hned několik kontaktů na wikimediány ze zahraničí, a to hned z několika různých zemí. Zároveň jsem měl možnost s mnohými z nich v průběhu setkání hovořit na různá témata získat jejich pohledy a poznat jejich zkušenosti ze zemí České republice mnohdy vcelku vzdálených.

Kromě navazování kontaktů s mladými lidmi ze CEE regionu jsem měl také vůbec poprvé příležitost potkat se se zaměstnanci CEE Hubu. S Tonim jsme měli u večeře u českého piva velmi zajímavou zeměpisně-historickou konverzaci. Nezhatí-li plány nějaká nečekaná událost, budu se těšit na setkání skupiny na nadcházející Wikimanii v polských Katovicích. Pro nás Čechy je to jen kousek, takže co víc by si člověk mohl přát… 😊

Jan Myšák

Setkání byla moje první mezinárodní wiki-akce a laťku nastavilo dost vysoko. Poznal jsem spoustu nových lidí osobně, ať už jsem je z online prostředí dříve znal nebo ne. I přes množství a různorodost účastníků jsme dokázali kvalitně spolupracovat a dojít ke konkrétním závěrům a návrhům, slušně a profesionálně. Offline formát je navíc pro mě vždycky lepší než online.  

Highlightem za mě bylo poznávání nových lidí, zvyků, kultur apod., během oficiálního programu i mimo něj. Mám v plánu zúčastnit se Wikimanie 2024 v Polsku a případně i dalších setkání CEE Hubu, bude-li to v mých silách a možnostech.

Patrik L.

Setkání wikimediánů střední a východní Evropy pro mě taktéž byla první akce tohoto typu a první mezinárodní wiki-akce, které jsem měl možnost se zúčastnit. Pro mě osobně bylo přínosem akce poznání nových lidí z cizích zemí a jejich kultury. Pozitivně hodnotím také to, že ačkoliv jsme se dosud neměli tolik příležitostí potkat osobně, seznámili jsme se i během tak krátké doby a dokázali navázat přátelské vztahy. Místo konání akce bylo pro nás Čechy naprosto vyhovující, návštěva našeho hlavního města je pro mě vždy něčím speciální. Nesmím také zapomenout vyzdvihnout skvělé jídlo, které s dobrým pitím a přátelskými lidmi chutná vždy mnohem lépe. 🙂

Tadeáš Bednarz

Na CEE Youth meetingu se mi dostalo příležitosti seznámit se s mnoha podobně smýšlejícími kolegy. Obdobná team-buildingová setkání jsou a, jak doufám, nadále budou velkou vzpruhou a motivací k zapojení do široké škály oblastí, kterým se Wikimediáni mohou věnovat. Věřím, že se tato iniciativa bude i nadále posouvat jak při on-line setkáních, tak i na Wikimánii v Katovicích, která poskytne příležitost k poznání nových tváří z celého světa. Závěrem vyzývám všechny mladé tváře, jimž je prostředí Wikipedie a jiných Wikimedia projektů blízké, aby se do skupiny wiki-dětí přidali!

Zapojte se!

V CEE Youth skupině rádi přivítáme všechny ve věku do 26 let. Stačí jen vyplnit přihlašovací formulář. Můžete se pak účastnit online setkání, které probíhají každé dva měsíce i setkáních fyzických, třeba už na Wikimanii 2024.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..