Známe nejhezčí fotky českých mostů – výsledky Mikrosoutěže mosty 2023

Od srpna do října probíhala na Wikipedii fotografická soutěž zaměřená na focení mostů, lávek, nadchodů a viaduktů. Který most byl zvolen jako nejhezčí? Dozvíte se to v tomto článku.

Foto: Karlův most večer, autor: Flukes69, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Fotografické soutěže na Wikipedii

Mikrosoutěž mosty 2023 byla letos už čtvrtou fotografickou soutěží, kterou jsme pro vás připravili. Organizací soutěží se snažíme podpořit aktivní fotografy, kteří rozšiřují databázi svobodných obrázků Wikimedia Commons. V průběhu roku jste se mohli zapojit také do Mikrosoutěže architektura 2023, Soutěže Fotíme knihovnyWiki Loves Earth 2023 a až do konce října se můžete zapojit do naší hlavní fotografické soutěže Czech Wiki Photo 2023!

Foto: Jizerka (Kořenov) – zřícená lávka u ústí Jizerky, autor: RomanM82, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Mosty jsou in

Zájem komunity o fotografické soutěže potvrzují také počty zapojených fotografů a množství nahraných fotek. Výběr tematu soutěže jsme tentokrát nechali na komunitě, která si zvolila téma mostů a obdobných konstrukcí. Jelikož pro Wikipedii jsou hodnotné fotky současných,  nově vznikajících ale i zanikajících mostů, nekladli jsme v tomto směru před fotografy žádné limity. Do Mikrosoutěže mosty se zapojilo 32 uživatelů a bylo nahráno 125 fotografií. 

Na základě hodnocení porotců složených z vítězů WLE Czechia 2023 (Tomáše Figury, Radka Oplta, Jiřího Komárka) a dlouholetého aktivního wikipedisty a fotografa Tadeáše Bednarze zvítězila fotografie Lanového mostu v Ústí nad Labem od Josefa Zvoníka. Gratulujeme Josefovi k výhře roční licence programu ZPS X od partnera Zoner.

Foto: Lanový most, autor: JosefZvoník, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Mezi nejlepších pět se dostaly dále tři noční fotografie Trojského mostu, Zatopeného mostu ve Všeboři a Karlova mostu od Flukese69. Na pátém místě se umístila fotografie Holešovické lávky od Petra Vodičky, která již ilustruje článek Štvanická lávka na české Wikipedii. 

Foto: Karlův most večer, autor: Flukes69, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.
Foto: HolKa, autor: Petr Vodička, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.
Foto: Trojský most, autor: Flukes69, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.
Foto: Zatopený most ve Všeboři, autor: Flukes69, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..