Chcete vyhrát Czech Wiki Photo 2022? Přihlaste své fotky do 31. 10.

Most v Mlze. Foto: Radomír Šalda, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Právě probíhá již čtvrtý ročník fotografické soutěže Czech Wiki Photo. Nahrajte své nejlepší fotografie na Wikimedia Commons a zapojte se do soutěže o zajímavé ceny. Do minulého ročníku se zapojilo 110 fotografů, kteří nahráli téměř 450 fotografií. Povede se tato čísla letos překonat?

Hody Vacenovice. Foto:Svajcr, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Logo Czech Wiki Photo, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Co je Czech Wiki Photo?

Czech Wiki Photo je soutěž, kterou pro vás každoročně organizujeme. Snažíme se tak podpořit všechny fotografy, kteří rozšiřují obsah Wikipedie a nahrávají své obrázky pod svobodnou licencí. Cílem soutěže je také motivovat k pořizování a nahrávání fotografií, které na Wikipedii zatím chybí. Z tohoto důvodu bude u fotografie vedle umělecké hodnoty posuzována také její užitečnost, tedy jestli by mohla vhodně ilustrovat některý z více než půl milionu článků na české Wikipedii.

Trojský most. Foto: Megas.Lakkos, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Jaké fotky lze přihlásit a co dostanou vítězové?

Letos se soutěží se ve čtyřech kategoriích: Příroda; Společnost, Kultura a události; Vytvořeno člověkem; Slavné osobnosti a do každé z nich můžete přihlásit dvě své nejlepší fotografie. Vítěz v každé z kategorií obdrží wikipedistické vyznamenání, poukázku na fotografické služby do Centrum FotoŠkoda a dárkové předměty od nás – spolku Wikimedia Česká republika.

Aby toho nebylo málo, tak všechny vítězné fotografie budou navíc v lednu 2023 vystaveny v HYB4 Galerii v Kampusu Hybernská v Praze. Ti z vás, kteří si vytvořili účet na Wikipedii po 31.10.2021, mají navíc v každé kategorii šanci vyhrát cenu nováček roku.

Jedna z kategorií se zaměřuje i na veřejně známé osobnosti. Dominik Duka. Foto: Svajcr, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Jak se zapojit do soutěže?

K přihlášení fotografie do soutěže ji stačí nahrát na Wikimedia Commons a vyplnit správnou kategorii. Pro rychlé nahrání lze použít nahrávací formulář. Pokud je pro vás prostředí na Wikipedii nové, máme pro vás návod, jak nahrát fotku na Wikimedia Commons.

Soutěžní fotografie musí být pořízené na území Česka a nahrány v období od 1. 11. 2021 do 31. 10. 2022. Aby bylo možné je vytisknout a vystavit, je nezbytné, aby rozměr kratší strany byl alespoň 2160 px a minimální velikost souboru byla 2 MB. Úplné znění pravidel naleznete na stránce soutěže v záložce Pravidla.

V případě otázek se můžete obrátit na koordinátora komunitních projektů Richarda Sekeráka na e-mailu: richard.sekerak@wikimedia.cz. Těšíme se na všechny soutěžní příspěvky!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..