Samet na školách s Wikipedií

Je pro mě Wikipedie spolehlivý zdroj, když si připravuji referát do školy nebo se učím na písemku? Jak vlastně články na Wikipedii vznikají? A co když jde o nějaké kontroverzní téma? Takovéto otázky jsme si kladli se studenty gymnázia během hodiny dějepisu, kde v rámci projektu Samet na školách probíhala výuka na téma „Jak se píše (historie) na Wikipedii“.

Vzdělávací projekt Samet na školách, který pořádají organizace Post Bellum a Díky, že můžem, nabízí školám široký program k tématům svobody a demokracie, soudobých dějin a občanské angažovanosti. Letos se k projektu poprvé připojil i spolek Wikimedia ČR. Nabídli jsme dva programy: dvouhodinovku „Jak se píše (historie) na Wikipedii“ a workshop „Wikiprojekt Československo 45–89: Pojďte vytvořit tematický článek na Wikipedii“.

„Dějiny píší vítězové.“ Souhlasíte?

Jedna z otázek, nad kterou studenti v hodině diskutovali

První školou, která si náš program ozkoušela, bylo pražské Gymnázium prof. Jana Patočky (GPJP). Skoro 90 studentů septim a třetího ročníku, rozdělených do čtyř skupinek, se během dvouhodinovky (výuka kvůli pandemii koronaviru samozřejmě probíhala online) seznámilo s tím, jak funguje Wikipedie. Na příkladu kontroverzní historické postavy měli studenti možnost vidět genezi wikipedistického textu, princip „vyjednávání“ wikipedistů mezi sebou pomocí postupného editování textu a klíčovou roli pravidel neutrality a zdrojování.

Jedna z úloh, kterou studenti v hodině řešili: zhodnotit vývoj jedné konkrétní formulace v článku o maršálu Koněvovi na české Wikipedii

Hodina byla pojata interaktivně: studenti plnili různé drobné úkoly a hlasovali či diskutovali nad zadanými otázkami. Společně jsme se zamýšleli jak nad tím, jakým způsobem vlastně vzniká (historické) poznání, tak nad tím, jakou roli v tom dnes hraje právě „zdola“ vytvářená encyklopedie Wikipedie. Po konci hodiny studenti pozitivně hodnotili, že se dozvěděli něco nového a že nyní více rozumí tomu, jak k Wikipedii přistupovat.

Jejich o rok starší kolegy čeká v lednu workshop, ve kterém nebudou Wikipedii zkoumat jen z pohledu poučeného čtenáře, ale pokusí se i aktivně zapojit do její tvorby, tentokrát v rámci WikiProjektu Československo 1948–1989. Právě ze spolupráce Wikimeda ČR a organizace Post Bellum, probíhající v rámci tohoto wikiprojektu, vzešel nápad uspořádat pro školy vzdělávací program s Wikipedií v rámci Sametu na školách. Navazujeme tím na naše dlouhodobé vzdělávací programy Studenti píší Wikipedii a Uč (s) Wiki. Máme radost, že v GPJP mají o další spolupráci zájem, což nás přibližuje k našemu záměru navazovat se vzdělávacím institucemi strategická partnerství, která ponesou dlouhodobé výsledky v našem snažení vychovávat poučené čtenáře (i editory) Wikipedie.

Pokud byste se rádi do našich vzdělávacích aktivit zapojili i vy, neváhejte nám napsat na adresu studenti@wikimedia.cz!

4 Responses

  1. Pravda má byť ale objektívna, pravdivá. Skresľovanie historických udalostí k vierohodnosti textov neprispieva …Je totiž vždy len jedna !

    • Vojtěch Veselý napsal:

      Dobrý den, objektivita je jistě ideál, ke kterému se historické bádání a samozřejmě i Wikipedie snaží co nejvíce přibližovat (byť je dle mého názoru důležité mít na paměti, že je to ideál nedosažitelný, dvojnásob při zkoumání minulosti). Nerozumím teď přesně, na co tím komentářem o zkreslování historie narážíte, jestli přímo na metody výuky (které jsou ale v článku jen naťuknty), nebo na ty archivní verze článku o maršálu Koněvovi na Wikipedii. V tom článku je samozřejmě pořád práce dosti a pokud byste ho chtěl vylepšit, editovat může každý. Zdraví

    • I zkreslování je součástí historie. napsal:

      I zkreslování je součástí historie.

  2. Název čeho? napsal:

    Hm. Přijde mi, že tu zmatečně funguje požadavek názvu komentáře. Systém název zdá se mi vynucuje, ale u některých komentářů není. Jen se ptám.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..