Uskutečnilo se setkání legislativní skupiny Aliance pro otevřené vzdělávání

Právě v této budově v Bruselu se nyní chystá základ nové evropské autorskoprávní legislativy (foto: Matthias v.d. Elbe, CC BY-SA 3.0).

Právě v této budově v Bruselu se nyní chystá základ nové evropské autorskoprávní legislativy (foto: Matthias v.d. Elbe, CC BY-SA 3.0).


Dne 27. ledna se v kanceláři našeho spolku v Praze ve Vršovicích uskutečnilo příjemné setkání. Wikimedia Česká republika zde uspořádala setkání se zástupci různých iniciativ, které se věnují problematice vzdělávání a autorského práva. Diskutovali jsme o tom, co nás čeká a nemine.
Jak již bylo na tomto blogu uvedeno dříve, hnutí Wikimedia prosazuje své cíle na úrovni evropských institucí. Evropská komise a Evropský parlament se dlouhodobě zabývají problematikou autorského práva; loni byla europarlamentem schválena hodnotící zpráva, ze které bude vycházet nová autorskoprávní legislativa pro členské země. Je to stejný dokument, který byl mediálně přetřásán především kvůli problematice svobody panoramatu. Kromě toho se chystá i nová směrnice ohledně vymáhání autorského práva. Diskutován je rovněž i nový návrh dokumentu regulujícího ochranu užívání databází, který by mohl zavést novou formu ochrany podobnou copyrightu, ale časově neomezenou. Několik výborů Evropského parlamentu totiž žádá nahrazení původní směrnice. V sázce je hodně. Míč je ale nyní na straně Evropské komise.
Loňská kampaň ohledně Svobody panoramatu rozjela zájem o tuto tématiku v řadě zemí, kde právo svobodně šířit fotografie nemají. Mezi ně patří Francie, ale podobné iniciativy se vytvářejí i v dalších státech, např. v Estonsku.
Všechny zmíněné dokumenty, které jsou schvalovány na evropské úrovni, budou muset být transponovány (tj. přeneseny) i do českého autorského práva. Proto ten zájem. Co schválí Brusel, budeme mít do několika let v české legislativě.
Co z toho plyne pro nás? Co bychom mohli chtít a očekávat? Jako člen Aliance pro otevřené vzdělávání prosazujeme a podporujeme otevřené licence. Proto usilujeme o to, aby jakákoliv nová autorskoprávní regulace umožnila a podporovala svobodnou tvorbu. Chceme do budoucna spolupracovat s dalšími podobnými iniciativami, aktivně se budeme účastnit konzultací Evropské komise k tématu a budeme vyzývat i ostatní, aby se do nich zapojili. První z konzultací by měla být zveřejněna již v dubnu tohoto roku. Se zájmem proto budeme očekávat, co nám v tomto směru Brusel přichystá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..