Česká pobočka Wikimedia odmítá omezení svobody fotografování, které má přijít z Bruselu

Atomium musí být cenzurováno. Autor: Nro92 + Romaine, CC0 1.0

Atomium musí být cenzurováno. Autor: Nro92 + Romaine, CC0 1.0


Kontakt | Jan Loužek, místopředseda spolku Wikimedia Česká republika | www.wikimedia.cz | jan.louzek@wikimedia.cz | +420 608213119
V posledních dnech finišují diskuze okolo dva roky připravované evropské reformy autorského práva. Jedná se o text, který bude mít značný dopad na fungování řady internetových kolaborativních projektů včetně Wikipedie. Ta česká má přes 300 tisíc článků a nabízí 26 milionů svobodně šiřitelných souborů. Hrozí nicméně, že nový právní rámec značně omezí fotografování architektury. Budou muset z Wikipedie zmizet obrázky Prahy a dalších měst?
Wikipedie je největší internetovou encyklopedií. V češtině má přes 300 000 článků a k jejich ilustraci využívá vlastní audiovizuální portál, kde je k dispozici přes 26 milionů souborů. Všechny tyto fotografie, videa, zvuky a další materiály jsou svobodně šiřitelné pod licencí Creative Commons (nebo podobnou) a jejich autoři jsou dobrovolníci. To vše se podařilo vybudovat za pouhých čtrnáct let. Podstatné množství výsledků této práce však je reálně ohroženo: kvůli autorskému právu.
Česká právní úprava je ve srovnání s řadou dalších zemí Evropské unie velmi vstřícná ke kolaborativním a dobrovolnickým projektům, jako je Wikipedie. Platí u nás totiž tzv. „svoboda panoramatu“ – tedy princip, že cokoliv, co je ve veřejném prostranství vystaveno permanentně, může být vyfotografováno a zveřejněno. Do této kategorie spadá téměř vše, co lze běžně v každém městě nebo na venkově fotografovat. Tento princip je zakotven v našich zákonech, podobně jako je tomu například i v Německu, Rakousku, Polsku nebo Holandsku. V jiných státech, mezi které patří například Belgie, Francie, nebo Itálie, tomu tak není. Pokud chce kdokoliv zveřejnit například svůj obrázek belgického Atomia, mrakodrapů v pařížské čtvrti La Défense nebo skvostů Le Corbusiera, musí žádat správce kolektivních práv o povolení. A ten mu jej nemusí poskytnout. Pokud zveřejní fotografii i tak, poruší tím autorské právo a vystavuje se možnému právnímu postihu. V dnešní době fotografických portálů, kam každým dnem proudí tisíce fotografií, je to vskutku zvláštní představa – nicméně platná. Zveřejnění snímku jakékoliv budovy, jejíž autor zemřel před méně než 70 lety, je v některých zemích porušením zákona. Přesvědčte se sami – podívejte se, kolik fotografií k těmto tématům nabízí Wikipedie a zjistíte, že téměř žádné.
Reálně hrozí, že bude schválena taková podoba evropské reformy autorského práva, která zavede podobně restriktivní zákon i u nás. Zveřejňovat fotografie z veřejných prostranství by se sice potom smělo – ale jen a pouze pro nekomerční účely. Většina současných fotografií české architektury, která je na Wikipedii dostupná, je licencována pro svobodné užití (tedy i komerční). Je tomu proto, že se tak autoři fotografií svobodně rozhodli.
„Pokud o současnou svobodu panoramatu přijdeme, budeme muset smazat z Wikipedie tisíce fotografií. To by byla obrovská škoda, třeba i pro zahraniční návštěvníky, kteří by se rádi o naší zemi něco dozvěděli. Wikipedie je často na prvních místech ve vyhledávání, protože je navštěvovaná. Řada turistů si na ní hledá informace o tom, kam se pojedou podívat,“ uvedl k této záležitosti Vojtěch Dostál, předseda spolku Wikimedia Česká republika, který v České republice zastupuje Wikipedii.
Restriktivní svoboda panoramatu by měla rozsáhlý dopad i na možnosti fotografů obecně. Negativní změnu by přinesla pro veškeré internetové portály, na nichž dobrovolníci uveřejňují svoje snímky. Vzhledem k tomu, že většina obrázků, které lidé nahrávají na Facebook a Twitter, je využívána i pro komerční účely, dostala by se do možného protiprávního jednání velmi široká skupina lidí. „Jako spolek Wikimedia Česká republika proto rozhodně odmítáme jakékoliv omezení svobody panoramatu v České republice i v dalších evropských zemích. Nechceme se dočkat doby, kdy jednotliví fotografové Wikipedie, ale i jiných dobrovolnických projektů, budou porušovat zákon jen proto, že chtějí, aby všichni měli přístup k veškerým lidským znalostem,“ uzavírá Vojtěch Dostál.
Obrazový materiál (prosím vyjma log uvádějte vždy autora a licenci)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..