Wikimedia ČR uzavřela memorandum o spolupráci s Národním památkovým ústavem a přednášela v Národní knihovně

Podpis Rámcové smlouvy o spolupráci mezi NPÚ a WMCZ (autor: Gampe, CC BY SA 3.0)

Podpis Rámcové smlouvy o spolupráci mezi NPÚ a WMCZ (autor: Gampe, CC BY SA 3.0)


26. května 2015 – výjimečně plodný den z hlediska spolupráce světa Wiki s českými kulturně vzdělávacími institucemi. V 9:00 jsme podepisovali Rámcovou smlouvu o spolupráci s Národním památkovým ústavem, načež jsme krátce poté přednášeli v Národní knihovně ředitelům sekcí vzdělávání krajských knihoven.
Národní památkový ústav

Národní památkový ústav


Podpis memoranda o spolupráci s Národním památkovým ústavem (NPÚ) je vlastně vyvrcholením dlouhodobé neformální spolupráce, kterou spolu Wikimedia Česká republika a NPÚ již léta na různých úrovních udržovaly. Jen v loňském roce například zasedli zástupci Wikimedia ČR a NPÚ u kulatého stolu na téma „Spolupráce Spolkového památkového úřadu a Wikipedie / pobočky Wikimedia Rakousko“ v Salzburgu; NPÚ také v roce 2014 zaštítil naši soutěž „Wiki miluje památky“, která oceňuje nejlepší fotografy českých památek. Jelikož je památek jen v Česku 40000, práce stovek našich wikipedistů-dobrovolníků je nejefektivnějším způsobem, jak se alespoň přiblížit jejich fotografickému zdokumentování. Rámcová smlouva o spolupráci, podepsaná generální ředitelkou NPÚ ing. arch. Naděždou Goryczkovou a předsedou Wikimedia Česká republika Vojtěchem Dostálem, zmiňuje několik cest, jimiž se budoucí spolupráce může ubírat: důležité je předávání odborných znalostí v oblasti památkové péče a hlavně propagace památek v ČR a realizace společných projektů týkajících se této problematiky. Text memoranda bude k dispozici online.
Jako by jeden úspěch nestačil, podařilo se nám dnes pokročit také ve spolupráci s knihovnami. V Klementinu Národní knihovny jsme dostali prostor na setkání ředitelů sekcí vzdělávání krajských knihoven. Jsou to lidé, kteří v krajských knihovnách koordinují přípravu kurzů pro veřejnost, přednášek a dalších akcí a zajímalo je např. to, jak mohou na svých domovských institucích zorganizovat kurzy Senioři píší Wikipedii. Probrali jsme organizační záležitosti, zodpověděli dotazy a vyjádřili víru, že v září či říjnu tohoto roku spustíme první kurzy v mimopražských městech. Díky této schůzce i díky předcházejícím kurzům pro knihovníky v Národní knihovně jsme tak v posledních měsících významně rozšířili povědomí knihoven o Wikipedii a o naší činnosti.
 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..