V Národní knihovně proběhl první wiki-workshop pro knihovníky

Kurz pro knihovníky v Národní knihovně

Kurz pro knihovníky v Národní knihovně


Ve spolupráci s Národní knihovnou České republiky uspořádal spolek Wikimedia ČR kurz Wikipedie pro knihovníky. Po vyhlášení termínu jsme nemuseli na ohlasy čekat příliš dlouho – kapacita učebny byla zaplněna během pouhé hodiny. Už v průběhu přednášky – která se týkala Wikipedie a zahrnovala i praktický kurz editování – jsme se rozhodli, že akci zopakujeme a zorganizujeme i pokročilý kurz pro zájemce z prvního kola.
Workshop se konal 26. února 2015 v počítačové učebně v komplexu budov Karolina v Národní knihovně. Začal úvodní přednáškou Michala Reitera, našeho bývalého předsedy rady, o principech Wikipedie a mechanismech, díky nimž tato encyklopedie funguje. Následovala přednáška Vojtěcha Dostála –  mj. koordinátora projektu Studenti píší Wikipedii. Vojtěch se zaměřil na úspěšné projekty spolupráce Wikipedie a knihoven, které se v minulosti odehrály ve světě i u nás. Došla řada i na český projekt Senioři píší Wikipedii, který běží v Městské knihovně v Praze a má velký zájem expandovat do regionů. Právě tento projekt byl důvodem, proč se mnoho z knihovníků rozhodlo kurzu zúčastnit – v regionech je velký zájem vytvářet zajímavou náplň činnosti pro místní seniory a podle knihoven by se Wikipedie mohla u seniorů ujmout. My si to také myslíme a dokonce se domníváme, že knihovníci by mohli tyto kurzy časem sami vést. Proto v třetí části dne probíhal praktický kurz editování, který vedl Vojtěch Veselý, koordinátor programu Senioři píší Wikipedii. Vojtěch je zkušeným lektorem Wikipedie, který ji už vysvětlil desítkám seniorů na jeho kurzech v Praze a ví, jak na to. Účastníci se tedy na Wikipedii pod jeho taktovkou zaregistrovali, naučili se diskutovat a vytvářet první články na svém „pískovišti“.
Kurz pro knihovníky v Národní knihovně

Kurz pro knihovníky v Národní knihovně


Mezi účastníky bylo široké spektrum různých typů knihoven: od všeobecných (Městská knihovna Strakonice, Sedlčany, Český Krumlov) po více specializované (Severočeská vědecká knihovna, Knihovna AV ČR, Knihovna geologie UK). Celkem jsme přednáškou dostali příležitost oslovit 15 institucí; prostřednictvím posluchačů doufáme, že se informace o Wikipedii budou šířit i mezi jejich kolegy. Čtrnáct účastníků se přihlásilo do našeho kurzového rozhraní; následně během kurzu přidali (zejména do svých pískovišť) celkem asi 11 000 bajtů textu. Každý účastník provedl průměrně 10 editací, což je dost na to, abychom je mohli považovat za poučené začátečníky na Wikipedii.
Ti, kteří se do kurzu z kapacitních důvodů nedostali, nemusí zoufat. Rádi bychom přednášku ještě dvakrát zopakovali v dalších měsících – intenzívně hledáme termíny. Z 45 takových účastníků následně 15 dostane možnost přijít na pokročilý kurz Wikipedie, který půjde více do hloubky. Doufáme, že se mezi těmito patnácti najdou tací, kteří následně budou Wikipedii editovat sami, bez naší pomoci, a navíc ji ve svých regionech i vyučovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..