Třetí ročník soutěže Wiki miluje památky

Leták k letošnímu kolu soutěže Wiki miluje památky

Leták k letošnímu kolu soutěže Wiki miluje památky


Letos se již potřetí připojujeme k celosvětové soutěži Wiki miluje památky (WLM). Důvodem je skutečnost, že stále existuje celá řada zajímavých památek na území Čech, Moravy a Slezska, která doposud nebyly vyfotografovány. A rovněž mnohé památky, které již zdokumentovány byly, si zaslouží lepší nebo hezčí snímky.
I v tomto roce tedy můžete pomoci obohatit Wikipedii v češtině a zároveň vyhrát hodnotné ceny. Wikipedie potřebuje Vaše fotografie.
Za předchozí dva ročníky přihlásili lidé do soutěže celkem 23 555 snímků. Byly rozdány ceny v hodnotě několika desítek tisíc korun, které si odnesli autoři nejlépe provedených fotografií (vybraných soutěžní porotou). Sama Wikipedie získala ze soutěže dostatek obrázků na ilustraci například celé pražské památkové zóny. Ty jsou dnes k dispozici jak v seznamech památek, tak i v heslech o památkách samotných. A mnohdy i v článcích o odlehlejších českých obcích, kam zatím příliš dobrovolníků Wikipedie dosud nezavítalo. Ale nepředbíhejme…
Wiki miluje památky je letní fotografickou soutěží; nahrávání snímků probíhá v měsíci září, po skončení prázdnin a letních dovolených. Vítěze vyhlásí soutěžní porota v závěru měsíce listopadu na VI. české wikikonferenci v Brně. Podrobnější informace jsou k dispozici v pravidlech soutěže.
I letos tedy můžete své fotografie (ať už z prázdninových výletů, dovolených, nebo jiných výprav) nahrát do naší soutěže. Kromě snímků z letních měsíců ale uvítáme i fotografie památek jak pořízené třeba 2 dny před uzávěrkou soutěže (30. září), ale i například klidně 30 let staré (vlastně ty kvůli historické hodnotě asi nejvíce…). Památkový fond se totiž pravidelně mění; řada objektů, která byla dobře dostupná před několika lety či desítkami let, už dnes neexistuje a naopak; mnohé zanedbané stavby prošly kompletní rekonstrukcí. Památkových objektů je v seznamu NPÚ celkem 40 000. Řada z nich se proto může nacházet i ve vaší bezprostřední blízkosti – není těžké je najít.
V letošním roce se budeme soustředit především na dostatečně technicky kvalitní fotografie. V rámci naší soutěže jsme rovněž vyhlásili i zvláštní kategorii pro objekty lázeňské – reagujeme tím na akci Rok lázeňské architektury, která je v roce 2014 organizována Národním památkovým ústavem a vydavatelstvím Foibos Books.
Třetí ročník naší soutěže (opět bude spuštěn dne 1. září v 00:00 SELČ – od tohoto data můžete fotografie nahrávat) je nyní již profesionálně řízen díky našemu tříčlennému týmu, který se intenzivně věnuje přípravám akce. Podařilo se nám navázat spolupráci s řadou institucí (naše soutěž získala záštitu Národního památkového ústavu a Slezského zemského muzea) a dalších subjektů, se kterými aktuálně probíhá jednání o věcných cenách pro vítěze soutěže. O vývoji a výsledcích budeme informovat – soutěžní ceny budou zveřejněny do 1. září 2014.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..