Fotografická soutěž „Wiki miluje památky“ zacílí na české památky

Tomb of Safdarjung, New Delhi - Pranav Singh, CC-BY-SA 3.0

Tomb of Safdarjung, New Delhi – Pranav Singh, CC-BY-SA 3.0

PRAHA (Wikimedia Česká republika)

Sdružení Wikimedia Česká republika, popularizátor celosvětové encyklopedie Wikipedie, organizuje fotografickou soutěž, ve které budou dobrovolníci fotografovat české památky. Tato soutěž  je součástí celosvětové akce Wiki Loves Monuments 2012, kterou pořádá nadace Wikimedia Foundation.
Občanské sdružení Wikimedia Česká republika se připojilo k celosvětové fotografické soutěži Wiki Loves Monuments 2012, a to po velkém úspěchu, který tato událost zaznamenala v roce 2011. Tehdy se ovšem Česká republika ještě neúčastnila. Jedná se o fotografickou soutěž, které se účastní dobrovolníci z řad široké veřejnosti. Jejím cílem je fotografická dokumentace českých památek, v obecné rovině pak zvýšení povědomí o zajímavých, či jinak významných historických objektech na území naší republiky. Nemusí se jednat jen o všeobecně známé hrady a zámky, naopak organizátoři věří, že soutěž přinese zajímavé fotografie místních, často opomíjených či skoro neznámých památek a objektů.
Česká část soutěže se koná pod záštitou generální ředitelky Národního památkového ústavu Ing. arch. Naděždy Goryczkové a ředitele Slezského zemského muzea Mgr. Antonína Šimčíka.
Zájemci budou moci přihlásit své fotografie v průběhu měsíce září 2012. Nezbytnou podmínkou účasti v soutěži je uvolnění soutěžních snímků pod svobodnou licencí Creative Commons CC BY SA 3.0 nebo podobné. Snímky budou v průběhu října vyhodnoceny komisí, ve které budou zastoupeni odborníci z oblasti fotografie, památkové péče a zástupci wikipedistů. V listopadu 2012 pak budou vyhlášeny vítězné snímky, které budou odměněny peněžními nebo věcnými cenami. Z vítězných snímků bude uspořádána putovní výstava a kalendář.
Fotografové si mohou z předem připraveného seznamu několika tisíc českých památek vybrat konkrétní objekt, který budou fotografovat. Kromě toho však mohou fotit i ve dvou speciálních kategoriích – pernštejnské, která je organizována ve spolupráci s Národním památkovým ústavem v rámci akce Pernštejnský rok 2012, a slezské, kterou zastřešuje Slezské zemské muzeum v Opavě. Cílem této kategorie je dokumentace památek na slezském území České republiky.
Fotografie pro tuto soutěž mohou dobrovolníci pořizovat již nyní. Hlavní aktivitu očekáváme ovšem v měsících červenci a srpnu. Vzhledem k tomu, že Wikimedia Česká republika již zorganizovala několik fotografických projektů, které byly úspěšné (pořízeno několik tisíců snímků) a vzhledem k nemalé oblibě české veřejnosti navštěvovat četné české památky, věříme, že soutěž bude úspěšná a obohatí Wikipedii nemalým množstvím svobodně šiřitelných snímků.
Více informací lze nalézt na oficiálních stránkách akce: http://www.wikimilujepamatky.cz
 Další informace jsou dostupné na hlavních celoevropských stránkách: http://www.wikilovesmonuments.eu/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..