Sedmý ročník soutěže Popiš památku skončil. Obohatil Wikipedii o 448 nových článků

Již tradičně se během ledna a února uskutečnila na české Wikipedii soutěž Popiš památku, kterou podpořil spolek Wikimedia Česká republika prostřednictvím komunitních minigrantů.

Památky na Wikipedii patří

Soutěž se snaží doplnit na Wikipedii chybějící kulturní památky. Vzhledem k tomu, že jich je v Česku zhruba čtyřicet tisíc a každý rok jich pár desítek až stovek přibyde, není to snadný úkol. Letos navíc byly do soutěže zařazeny i stavby ze zahraničí.

Za článek o kulturní památce mohou soutěžící získat tematické knižní ceny, které poskytuje spolek WMČR. Do soutěže se také zapojili i editoři-nováčci. Ti budou oceněni speciálními cenami. Soutěžící si k zpracování mohli vybrat jakoukoliv kulturní památku, o které na české Wikipedii nebyl dosud žádný článek. A kde je mohli najít? V seznamech kulturních památek na Wikipedii! Seznam je zejména organizátory soutěže pravidelně doplňován a udržován. Letos nám v tom pomáhal a velký kus práce odvedl wikipedista Hanz.97, kterému za to děkujeme.

Akce zohledňuje jak ty, kteří chtějí psát dlouhé a podrobné články, tak i ty, kteří chtějí vytvořit více kratších hesel například o drobných památkách. Někdo tak Wikipedii rozšířil o jeden či dva krásné a vyčerpávající články, jiný se zase postaral o pořádnou nálož kratších textů. Taková pravidla navíc odráží fakt, že k některým objektům se dá napsat velká spousta historických či architektonických poznatků, k jiným, drobnějším nebo málo dochovaným jen pár řádku popisu. Jinak se píše o katedrále jinak o návesním křížku. Pokud ale splňují kritéria encyklopedické významnosti, tak si zaslouží na Wikipedii zazářit!

Je drobnou zajímavostí, že se kromě dalších památek během soutěžních ročníků podařilo popsat velkou část staveb, které se staly památkou v roce 2019. 

Fontána v Karviné, autor: Hons084, CC BY-SA 4.0
Fontána v Karviné, autor: Hons084, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Památkové městské domy, kostely, kláštery nebo mosty? Na Wikipedii chceme všechny!

Zájem o soutěž dokazuje, že téma památek je zajímavé a atraktivní. Navíc letos vznikly velmi pestré a zajímavé články.

Ze zahraničních staveb soutěžící zdokumentovali například německou pevnost Ehrenbreitstein, která již od první poloviny 19. století shlíží na řeku Rýn, řecký ženský monastýr Rousanos v Meteoře, katedrálu v britském Elginu či florentský renesanční palác Strozzi. Z českých památek je to např. dům s gotickým sklepem na Husově ulici ve Slavkově u Brna nebo budova lékárny v Unhošti u Prahy. Své heslo má na největší české encyklopedii mimo jiné nově i Klášter klaristek v Českém Krumlově. O dějinách městského opevnění v Mohelnici si již také můžete na Wikipedii přečíst, stejně jako o Gočárově základní škole na Tylově nábřeží v Hradci Králové nebo jičínském mariánském sloupu. Za zmínku stojí i Tříkrálová štola v Mikulově, která vznikala od 16. století.

Ne všichni soutěžící však psali články o kulturních památkách. Taková hesla do soutěže sice nemůžeme zařadit, ale jsou pro Wikipedii hodnotná. Proto i tak velice děkujeme jednotlivým autorům za jejich sepsání. Jde například o zaniklé horské chaty, které na Wikipedii dosud nebyly zmapovány (jako třeba Lomosíkova chata), nebo o tzv. Levočskou patku, se kterou se můžeme setkat na slovenské Spiši.

Od Lisabonu po Tichý oceán

Letošní novinkou bylo rozšíření soutěže i na další evropské země, které mají na Wikipedii své seznamy kulturních památek ekvivalentní k českým. Díky několika předchozím ročníkům fotografické soutěže Wiki miluje památky (která byla pro Popiš památku inspirací) jsou takové seznamy k dispozici na různých jazykových verzích Wikipedie. Odkazy lze najít na Wikimedia Commons.

Fritz Geller-Grimm, <a href="http://Fritz Geller-Grimm, CC BY-SA 3.0 CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Ohlédnutí

Soutěž Popiš památku se koná na české Wikipedii již od roku 2018. Začíná vždy 15. ledna a končí obvykle posledním únorovým dnem. Tradičním partnerem soutěže je časopis PROPAMÁTKY. V rámci historie soutěže vzniklo pro českou Wikipedii již přes 1900 nových článků ze všech koutů Česka a pár desítek článků i o zahraničních památkách. Organizátory soutěže Popiš památku jsou Aktron a KKDAII, členové spolku Wikimedia Česká republika.

Vyhodnocení

Úkolem poroty, kterou tvoří Jan Spousta, OJJ a KKDAII, nyní bude jednotlivé články vyhodnotit. Bude zjišťovat, zda obsah odpovídá kvalitám Wikipedie a zda neobsahuje nedostatky či chyby. Mnohdy vzniká totiž řada hraničních článků a ne všechny přihlášené se týkají kulturních památek. Poté budou podle pravidel vyhlášeni jednotliví vítězové soutěže, kteří následně obdrží ceny.

Komunitní minigranty

Chcete uspořádat obdobnou akci na podporu největší české encyklopedie? Soutěž na psaní článků o plazích nebo fotbalistech, případně o kultuře afrických národů? Nebo focení stonožek? Neváhejte si požádat o financování vlastní akce v komunitních minigrantech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..