CEE Meeting 2023: Prostor pro sdílení zkušeností i budování strategických spoluprací

Společná fotografie účastníků konference (Foto: Adem, CC BY-SA 4.0)

Wikimedia CEE Meeting je každoroční setkání zástupců komunit Wikimedia ze střední a východní Evropy. Jedná se o jedinečnou příležitost ke sdílení zkušeností a navazování partnerství. Pomáhá tak zejména komunitám, které nejsou ve wiki-světě dostatečně zastoupené. Letos se na jeho organizaci poprvé podílel i Wikimedia CEE Hub, pilotní projekt, který v prosinci oslavil první rok činnosti.

Jedinečný prostor pro výměnu zkušeností

Konference se konala v gruzínském Tbilisi ve dnech 15.–17. září 2023. Spolek Wikimedia Česká republika na konferenci reprezentovali výkonná ředitelka Klára Joklová, radní Jan Groh a Tadeáš Bednarz. Díky stipendiu pro mladé wikimediány od CEE Hubu je doplnil koordinátor Programů pro editory Jan Beránek.

CEE Meeting vytváří jedinečný prostor nejen pro výměnu zkušeností v regionu, ale také pro navázání nových spoluprací a pro efektivní posun společných projektů – například pro regionální soutěže jako je CEE Spring. Krom toho je platformou pro jednání o budoucnosti regionu nejen s ostatními pobočkami, ale také se zástupci WMF. Strategických otázek k řešení je přitom celá řada – kudy se má ubírat budoucnost hnutí, jak posílit participaci komunit na její tvorbě a co jsou výzvy a příležitosti pro hnutí Wikimedia. Spirit otevřené spolupráce je přítomen po celou dobu a zástupci všech komunit z regionu využívají tuto každoroční příležitost naplno.

— Klára Joklová, výkonná ředitelka spolku Wikimedia Česká republika
Řídící komise CEE Hubu (Foto: Adem, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons)

Wikimedia CEE Hub

Wikimedia CEE Hub, který se letos poprvé podílel na pořádání CEE Meetingu, je jediným hubem, který vznikl „odspodu“: na základě již existujících spoluprací. Je tak pilotním projektem i vzorem pro ostatní. U jeho zrodu za spolek Wikimedia Česká republika stála Klára Joklová. Ta se na loňském CEE Meetingu stala členkou řídící komise, svou pozici obhájila i v letošním roce.

Co jsme na CEE Meeting přivezli?

Na CEE Meetingu spolek Wikimedia Česká republika prezentoval 4 příspěvky, záznamy některých z nich jsou k dispozici online.

Jaké přednášky se vyplatí vidět ze záznamu?

  • Přednáška Natalie Ćwik (WMPL) o bezpečném prostředí v organizaci, která se zaměřovala na proces vytvoření a implementace protiobtěžovací, protidiskriminační a protiharasmentové politiky ve Wikimedia Polska. Cílem této politiky bylo vytvoření bezpečného pracovního prostředí pro všechny zaměstnance, dobrovolníky a členy rady v pobočce.
  • Prezentace Movement Charter conversations with the CEE communities se zabývala připravovanou Chartou hnutí a jejími důležitými aspekty. Wikimedia Movement Charter je navrhovaný dokument, který má za cíl definovat role a odpovědnosti všech členů a entit v hnutí Wikimedia, včetně zavedení nové Globální rady pro řízení hnutí. 
  • Představení projektu WikiHerald o statistikách návštěvnosti na základě jazykového a územního dělení. Jedná se o zpracování dat a jejich zajímavou interpretaci. K jejich ověření například sociologickým výzkumem bohužel ale nedošlo.

Poznejte mladé wikimediány z CEE regionu

Konference byla místem prvního osobního setkání skupiny Mladých wikimediánů z CEE regionu. Ta vznikla jako iniciativa CEE Hubu v květnu roku 2023. Přítomní členové si připravili společnou prezentaci, ve které představili své projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..