Známe nejlepší fotky pátého ročníku Czech Wiki Photo 2023

V podvečer 19. ledna 2023 proběhla v Didaktikonu Kampus Hybernská vernisáž, kde byly vyhlášeny výsledky soutěže Czech Wiki Photo 2023. Soutěžilo se ve třech kategoriích: Příroda, Vytvořeno člověkem a Společnost, kultura a události. V každé z kategorií porota vybrala nejlepší fotografii. Byla udělena i cena nováček soutěže. Vernisáž nejlepších fotek ze všech našich fotografických soutěží potrvá až do 16. února 2024.

Foto: Moravská zebra, autor: Konstantin Zhdanov, CC BY-SA 4.0, prostřednictvím Wikimedia Commons.

Czech Wiki Photo: nejlepší fotografie na české Wikipedii

Cílem soutěže Czech Wiki Photo je ocenit autory nejlepších snímků, které byly pořízeny na území Česka a nahrány pod svobodnou licencí na Wikimedia Commons za uplynulých 365 dní, a rozšířit tak databázi fotografií, která slouží nejčastěji k ilustraci článků na Wikipedii.

V letošním roce se soutěžilo ve třech kategoriích: Příroda, Vytvořeno člověkem a Společnost, kultura a události. V každé ze soutěžních kategorií porota složená z fotografky Edity Bízové, fotografa a novináře Jana Rybáře a aktivního wikipedisty Pavla Hrdličky vybrala nejlepší fotografii. Stejně jako v minulých letech, porota udělila i cenu nováček soutěže.

Vytvořeno člověkem

I letos porotu nejvíce zaujala fotografie pořízená dronem. Snímek Moravská zebra od Konstantina Zhdanova zvítězil v kategorii Vytvořeno člověkem a na základě shody všech porotců se stal i absolutním vítězem Czech Wiki Photo 2023.

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je Moravska_Zebra-2.jpg.
Foto: Moravská zebra, autor: Konstantin Zhdanov, CC BY-SA 4.0, prostřednictvím Wikimedia Commons.

Příroda

V kategorii Příroda porotu nejvíce zaujala dynamická fotografie letícího ledňáčka od wikipedisty Luckhy86.

Foto: Létající drahokam, autor: Luckhy86, CC BY-SA 4.0, prostřednictvím Wikimedia Commons.

Společnost, kultura a události

Pavel Kříž, který v loňském ročního soutěže Czech Wiki Photo zvítězil v kategorii nováček soutěže, letos obsadil první místo v kategorii věnované společenským a kulturním událostem.

Foto: Bitva o Znojmo 1809, autor: Pavel21kriz, CC BY-SA 4.0, prostřednictvím Wikimedia Commons.

Nováček roku

V kategorii nováček roku porotu nejvíce zaujaly fotografie zvířat od Olgy Havlíčkové.

Foto: Káně lesní (Buteo buteo), autor: Olga Havlíčková, CC BY-SA 4.0, prostřednictvím Wikimedia Commons.
Foto: Veverka obecná (Sciurus vulgaris), autor: Olga Havlíčková, CC BY-SA 4.0, prostřednictvím Wikimedia Commons.

Všem výhercům blahopřejeme!

Ty nejlepší fotografie naživo!

Nemohli jste se dostavit na vernisáž 19. ledna? Nevadí. Osmnáct nejlepších fotografií napříč všemi fotografickými soutěžemi pořádaných na české Wikipedii v roce 2023 si můžete přijít prohlédnout do Didaktikonu Kampusu Hybernská až do 16. února 2024. Vstup je zdarma. Didaktikon je otevřen pro veřejnost každý čtvrtek od 16:30 do 18:30, a dále pak dle plánovaných akcí pro veřejnost. Více v kalendáři akcí na webu Didaktikonu.

Všechny fotografie soutěže si můžete také prohlédnout v kategorii Czech Wiki Photo 2023.

2 Responses

  1. Kalinmir napsal:

    Nemám tušení jak mohl být ledňáček vybrán před kánětem. Ta fotka je evidentně těžce podexponovaná a denoise v postprocesu na natolik urvanej ze řetězu že všechno na tý fotce vypadá nakreslený/vygenerovaný. A to nelze omluvit ani špatnými světelnými podmínkami když model fotoaparátu je dva roky starý a ISO je pouze 3200.

    • richardsekerak napsal:

      Dobrý den Kalinmire. Jistě budete souhlasit, že fotografie, zvlášť ta dynamická není jen o technické dokonalosti. Porota se při závěrečném hodnocení rozhodovala mezi fotografií Ledňáčka, Káněte a Veverky. V kategorii příroda zvítězila fotografie ledňáčka, ale oceněna byla autorka fotografie káněte, která zvítězila v kategorii Nováček ročníku.

      Pokud máte zájem zapojit se do fotografických soutěží jako porotce, tak mi prosím napište na richard.sekerak@wikimedia.cz. Příští soutěž se bude konat v březnu a porotu zatím zvolenou nemáme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..