Sedmý ročník soutěže Popiš památku je tu. Co nového přináší?

Již posedmé startuje na české Wikipedii soutěž Popiš památku. Kulturních památek je u nás okolo čtyřicet tisíc, jen malá část je ale zdokumentována na největší české encyklopedii. A to se snaží výzva změnit!

Nezáleží, jestli jde o městská opevnění, významné vily, mosty nebo třeba technické památky – to vše na Wikipedii patří. Pozoruhodné příběhy zámků, domů ale i jiných staveb mohou díky Wikipedii znovu ožít.

Každá památka se počítá!

Koncept soutěže je jednoduchý – vyberte si nezdokumentovanou kulturní památku, napište o ní článek a přihlašte ho do soutěže. Soutěžní porota potom články ohodnotí. Jedním z kritérií je také počet kilobajtů. Díky tomu bude soutěž fér jak vůči těm, kteří napíšou více krátkých textů, tak těm, kteří napíšou jen pár dlouhých.

7. ročník soutěže Popiš památku

Skvělou novinkou pro letošní rok je možnost popisovat i zahraniční památky. Díky globální soutěži Wiki miluje památky (Wiki Loves Monuments) navíc existují seznamy kulturních památek téměř ze všech koutů světa. Můžete si tak např. vybrat památky evropské.

Jakým způsobem se s úkolem popasujete, je na vás. Můžete překládat nebo hledat zajímavé zdroje, a přitom se inspirovat silnými příběhy i místy, kterými kráčely dějiny.

Na vítěze čekají tradičně kvalitní a zajímavé knižní ceny. Kromě prvních třech míst oceníme rovněž i nováčky a dvě ceny budeme losovat. Šanci vyhrát tak získává každý! A na co se mohou vítězové těšit? Například na Slavné brněnské vily, Sakrální architekturu v Ústeckém kraji, Hospital v Kuksu a řadu dalších publikací.

Napište článek. Podpoříte regiony

První ročník soutěže Popiš památku odstartoval v roce 2018. Za tu dobu vzniklo skoro dva tisíce článků. Některé z nich v úctyhodné délce i kvalitě. Stejně jako ostatní texty na Wikipedii žijí dál svým životem a dobrovolní editoři je i nadále rozšiřují a doplňují. Dělají radost nejen svým čtenářům, ale i regionům, které hrdě reprezentují. Jak poznamenal deník The Guardian, dobrá dokumentace kulturních památek přispívá k turistickému rozvoji.

Jaké památky zazáří na české Wikipedii letos? Můžete to ovlivnit právě vy!

Soutěž pořádá již posedmé spolek Wikimedia Česká republika, a to prostřednictvím tzv. komunitních minigrantů.

1 Response

  1. Vrána Stanislav napsal:

    Přemýšlel jsem o tom co by se stalo, kdyby mohl mít každý kraj svůj seznam kulturních památek, který by mohl být jako malá knížka. Když jsem se začal zajímat o památky v okolí, na tuto malou knížku jsem narazil a začalo mne to zajímat .Zajímal by mne Váš názor.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..