Jak dopadlo Československo 2023?

Soutěž Československo, která trvala od 28. října do 10. prosince 2023, obohatila Wikipedii o nové texty i fotografie s československou tématikou. Výzva letos proběhla v novém kabátu, nebyla omezena jen na určité období, jako v minulých letech. Věnovala se tedy celému údobí existence československého státu (1918–1993).

Texty psalo celkem 34 editorů, společně založili 118 a významně rozšířili dalších 24 článků, celkem tedy 142 editovaných článků. Do fotografické části se zapojilo 11 fotografů, na Commons nahráli 166 souborů.

Editovali jsme v Hradci Králové, Praze, Olomouci i online

Editování Wikipedie v Hradci Králové

Hlavní editaton jsme uspořádali ve čtvrtek 27. listopadu v Muzeu východních Čech v Hradci Králové. Speciálním hostem byl doc. Mgr. Jiří Hutečka, Ph.D., který si připravil přednášku „Českoslovenští veteráni první světové války 1918-1938 jako historický fenomén“. Na její záznam se můžete podívat na našem YouTube.

Hlavní editaton doplnila řada menších. V Olomouci se čtyřmi účastníky akce proběhla jako součást olomouckého wikiklubu, editaton probíhal ale také online. Kromě editací v Olomouci proběhly také 2 semináře „Wikipedie jako klíč k poznání historie“, který vedl hlavní lektor Pavel Bednařík pro studenty Gymnázia Hejčín 5. a 7. prosince.

Řetízkárna, konspirační teorie o smrti Alexandra Dubečka nebo návštěva Ho Či Mina v Československu

Pestrost popsaných témat ukázala, že si v této soutěži najde své snad každý. Články vznikaly zejména o osobnostech, budovách a událostech. Na Wikipedii se tak dostala například Řetízkárna, bývalá převlékárna politických vězňů v Dole Rovnost v Jáchymově. Neméně zajímavý byl i text shrnující nikdy nepotvrzené konspirační teorie o smrti Alexandra Dubečka.

Vzájemnou propojenost výzev ukázala návštěva Ho Či Mina v Československu v roce 1957, která se zařadila nejen do soutěže Československo, ale i do Asijského měsíce. Všechny další vytvořené nebo rozšířené články si můžete prohlédnout v nástroji Hashtag, galerie nahraných fotografií je dostupná na Commons.

Knihy pro 10 nejlepších, ponožky pro všechny zapojené

Níže se můžete podívat na editory a editorky, které oceníme knižními cenami. Ty do soutěže darovalo nakladatelství Academia a nakladatelství Historického ústavu AV ČR. Všichni zapojení navíc získali jeden pár tematických ponožek a dvouměsíční členství v Klubu Pánů z Ponožkovic zdarma.

Celkový přínosMojmir Churavy (propracované články a 42 nahraných souborů)
Napsané textyAktron (16 článků)
Nsrotvt (12 článků)
Romanvysansky (12 článků)
FotografovéJan.Kamenicek (42 souborů)
Bazi (17 souborů)
Gampe (15 souborů)
Speciální fotocenaJ.Broukal (za nahrané vlastní fotografie)
NováčkovéTakovej normální týpek
Benik1998

Děkujeme všem zapojeným a těšíme se na vás v dalších editačních výzvách!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..