Asijský měsíc Wikipedie je za námi. Obohatil encyklopedii o 343 článků

Během listopadu letošního roku se uskutečnil již pátý ročník soutěže Asijský měsíc Wikipedie. Akce má každoročně za cíl zvýšit povědomí o největším světovém kontinentu, který je na Wikipedii v řadě případů slabě zastoupen. Na české verzi Wikipedie díky němu letos přibylo 343 článků. Zapojilo se 36 soutěžících.

Asijský měsíc Wikipedie je globální soutěž, do které se zapojuje řada komunit po celém světě. Jen letos se konala na třiceti jazykových verzích naší největší encyklopedie. Psát o Asii v rámci soutěže tak mohli editoři např. i na slovenské, thajské, bosenské nebo katalánské Wikipedii.

Brána do pekla, chrámy i Zoborožec indický

Jaké články se nově na české Wikipedii objevily díky Asijskému měsíci? Své heslo nyní má např. Ahalský region v Turkmenistánu proslavený „bránou do pekla“, tedy od roku 1971 hořícím únikem zemního plynu. Zdokumentována je nově i velká mešita v Gaze, která byla zprvu byzantským chrámem, potom mešitou, poté opět kostelem a nyní nakonec znovu mešitou. Své heslo získali i četní ptáci jihovýchodní Asie a Indie, např. Zoborožec indický, který žije v pohoří Západního Ghátu.

Ilustrační obrázek pro Asijský měsíc Wikipedie
Foto: James Kerwin from Tbilisi, CC BY 2.0, prostřednictvím Wikimedia Commons

V globálním srovnání je česká Wikipedie co do počtu napsaných článků na čtvrtém místě, a to za německou s celkovým počtem celkem 475 článků, francouzskou – 435 článků a thajskou, kde dobrovolníci sepsali 365 hesel.

Vyhodnocujeme soutěž

Aktuálně probíhá vyhodnocování článků. Podle pravidel soutěže mají účastníci, jejichž články byly odmítnuty, čas na jejich přepracování tak, aby mohly být do soutěže zařazeny zpětně. Jedná se v tomto případě většinou o různé stylistické úpravy, doplňování zdrojů a podobně.

V dohledné době budou oznámeni vítězové soutěže a budou předány ceny, které poskytl spolek Wikimedia Česká republika. Podle harmonogramu mezinárodní soutěže bude následně oceněn nejlepší přispěvatel titulem velvyslanec Asie a všichni editoři, kteří napsali alespoň čtyři uznané články, získají vyznamenání některé z asijských komunit.

Studenti a akademici editovali z Prahy i Olomouce

Editaton Čína v kontextu a souvislostech, zaměřený na sinology z FF UK v Praze, přinesl články popisující základní pojmy čínské ideologie. Studenti Katedry asijských studií Univerzity Palackého v Olomouci přispěli 38 články a celkově udělali 750 editací do české a slovenské Wikipedie.

Celkem šedesát lidí se tak díky této výzvě prakticky seznámilo s editací Wikipedie.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..