Začíná Asijský měsíc Wikipedie! V listopadu píšeme články o největším světovém kontinentu

Již pátý ročník celosvětové soutěže se letos opět koná i na české Wikipedii. Od 1. do 30. listopadu běží soutěž s názvem Asijský měsíc Wikipedie, kterou finančně podpořil spolek Wikimedia Česká republika. Je založena na jednoduchém principu: Pište články na téma Asie, přihlašte je do soutěže a vyhrajte knižní ceny.

Asie je ohromná. Na české Wikipedii je popelkou

Asijský měsíc Wikipedie
FOTO: Diego Delso, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons. LOGO: 燃灯, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

Asie je vskutku obrovská, naproti tomu povědomí o tamních tématech je u nás velmi malé. I proto je bohužel na české Wikipedii realitou, že řada významných témat – ať už geografických, kulturních nebo jiných – není vůbec zdokumentována. Bílá místa jsou přitom ohromná. Chybí klíčové osobnosti dějin, spisovatelé některých zemí, dokonce nejsou popsána některá statisícová města. 

Asie je neskutečně zajímavý kontinent, který je pestrou směsí všeho možného. Ať se už podíváme na blízký Východ, do Indie nebo ještě dále – všude nalezneme neuvěřitelné množství příběhů, které jen čekají, aby se jich někdo pro českou Wikipedii ujal. V článku pro Wikipedii lze přitom uplatnit vše, co se Asie týká. Ať je to turecká architektura v Malé Asii, ropná pole na Blízkém východě, železnice v Indii nebo čajové plantáže Srí Lanky – to všechno na Wikipedii chceme mít a zatím nemáme.

Nevíte o čem psát, když Asie je tak rozsáhlé téma? Nezoufejte. Podívejte se do seznamu požadovaných článků.

Jak se zúčastnit?

  1. Podívejte se nejprve na stránku soutěže.
  2. Napište nový článek na nějaké asijské téma (v délce min. 3 kB)
  3. Přihlašte jej do soutěže.

Letos navíc soutěž o Japonsku!

V rámci soutěže se také uskuteční „podsoutěž“ na téma Japonsko. Pokud Vás zajímá země vycházejícího slunce a zbytek Asie zrovna není váš šálek kávy, je tato soutěžní kategorie určena právě pro vás. Vítěz, který napíše nejvíce článků o Japonsku, může vyhrát sadu publikací na studium japonštiny, kterou poskytla Česko-japonská společnost v Praze.

Loni vzniklo v rámci Asijského měsíce Wikipedie 250 nových článků. Soutěž znají čeští editoři encyklopedie již od roku 2018, na anglické Wikipedii vznikla v roce 2015. Za tu dobu se zapojilo nespočet zemí. Soutěž je organizovaná komunitně. Její první tři ročníky (2018, 2019 a 2020) připravil wikipedista Patriccck, na něj a jeho kolegy navázali jako organizátoři v letech 2022 a 2023 Aktron a KKDAII.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..