Soutěž Československo na Wikipedii začíná 28. října 2023

Wikimedia Česká republika pořádá čtvrtý ročník soutěže, jejímž cílem je dokumentování dějin, osob a reálií Československa na české Wikipedii. Zúčastnit se lze psaním a rozšiřováním článků nebo nahráváním fotek. Soutěž trvá od 28. 10. do 10. 12. a její součástí bude i přednáška a editaton 23. listopadu v Muzeu východních Čech v Hradci Králové. Prvních 100 účastníků a účastnic získá ponožky od Klubu Pánů z Ponožkovic a pro ty nejlepší jsou připraveny knižní ceny z nakladatelství Historický ústav AV ČR a Academia.

Letos soutěž rozšiřujeme

Období od vzniku prvního společného státu Čechů a Slováků do jeho finálního rozpadu 31. prosince 1992 trvalo přesně 27 093 dní. Ty naplňovaly dějinné události plné zvratů, zajímavé osobnosti, ale i pro pochopení doby důležitá každodennost obyčejných lidí. Mnoho z těchto reálií však stále čeká na zpracování do podoby článků na české Wikipedii. I proto Wikimedia Česká republika letos již tradiční soutěž rozšiřuje na celé období trvání společného státu.

Mezi tipy na chybějící články tak najdete kromě jmen desítek politických vězňů, disidentů, umělců anebo novinářů také názvy dobových předmětů a pojmů, nebo témata týkající se tehdejšího umění a kultury, jako je např. chalupa Václava Havla na Hrádečku.

Hlavní editaton v Hradci Králové

Projekt připomíná, že psát Wikipedii může každý, stačí najít relevantní zdroje a dodržet pravidla. Zapojit se tedy mohou jak zkušení editoři, tak úplní nováčci. Těm s editací pomohou lektoři  každé pondělí od 18 hodin ve Wikiporadně online nebo 23. listopadu od 15:30 na editačním maratonu v Muzeu východních Čech v Gayerových kasárnách v Hradci Králové, kam se bude také možné připojit vzdáleně.

„Během prvorepublikových, pozdějších nesvobodných, a nakonec prvních polistopadových let se toho pro Čechy i Slováky událo mnoho. Velké množství důležitých československých témat však stále na české Wikipedii chybí. Chceme proto oslavit vztahy mezi Čechy a Slováky i naši společně vydobytou svobodu tím, že popíšeme období, v němž nás spojovaly společné dějiny, a zachováme toto povědomí pro další generace,“ říká výkonná ředitelka WMČR Klára Joklová.

V uplynulých třech ročnících přibylo či bylo vylepšeno 176 článků a nahráno 219 fotek, letos se s rozšířením soutěže věří v další nárůst. Motivací účastníkům mohou být ponožky v národních barvách pro prvních 100 soutěžících. Ponožky daroval Klub Pánů z Ponožkovic, který je partnerem soutěže. Nejlepší přispěvatelé vybraní porotou navíc obdrží knihy od nakladatelství Academia a nakladatelství Historického ústavu AV ČR.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..