Konec prázdnin – začátek setkávání wikipedistů: Wikisrazy, wikikluby a wikiporadna

Zamýšlí se běžný uživatel Wikipedie nad tím, kdo všechny ty články vlastně dává dohromady? Ať je odpověď jakákoliv, my wikipedisté víme, že za statisíci články na české Wikipedii stojí velká „parta“ uživatelů, kteří mohou studovat nebo být v důchodu, pracovat v knihovně nebo třeba v korporátu. To, co však mají všichni společné, jsou hodiny práce u počítače, které každého uživatele obohatí o vědění a cenné informace.

Kdo se skrývá za anonymní přezdívkou? Zjistěte to na wikisrazu a wikiklubu!

Wikipedisté se již tradičně setkávají „Pod lípou“ a když v reálu, tak „Pod reálnou lípou“. Právě tyto názvy nesou stránky na Wikipedii, přičemž první slouží k online diskuzi, ta druhá k plánování fyzického setkání wikipedistů. Tak jak by mohla dokazovat i úvodní věta druhé zmíněné stránky: „Tato stránka slouží k dohodnutí a k vyhlášení osobního setkání wikipedistů nejspíše v nějaké hospůdce,“ wikipedisté jsou tvorové sociální.

Pokud by se vám zdál sympatický nápad sejít se s kolegy wikipedisty „v nějaké hospůdce“, poslouží vám k tomu tzv. wikisraz. Takové setkání slouží k tomu, aby se členové komunity mohli osobně poznat a diskutovat o wikipedických, wikipedistických nebo dokonce s wikipedií naprostou nesouvisících tématech. Všichny wikipedisté, ať už jsou nováčky nebo zkušenými editory, jsou zde vítáni. Většinou se wikisraz odehrává v neformálním prostředí, často při konzumaci piva nebo jiných nápojů, často v restauracích přátelských k Wikipedii.

„Tato stránka slouží k dohodnutí a k vyhlášení osobního setkání wikipedistů nejspíše v nějaké hospůdce.“

Pokud byste se ale společně s ostatními wikipedisty raději zaměřili na intenzivní práci a řešení témat primárně spojených s Wikipedií, zejména pak po praktické stránce, neváhejte se vydat na wikiklub! Na rozdíl od wikisrazů jsou wikikluby pravidelnými setkáními, která jsou určena zejména nováčkům (i pro zkušené wikipedisty jsou však wikikluby skvělou příležitostí k osobnímu setkání se s wikikomunitou). Během těchto setkání nováčci pracují s pomocí zkušených wikipedistů a mají příležitost editovat a položit jakoukoliv otázku, která jim přijde na mysl. Toto prostředí je ideální pro řešení konkrétních problémů, se kterými se při editování setkávají, a pro debatu nad úpravami článků, na kterých pracují.

Stý pražský Wikisraz (2023). Použitý obrázek: 100. pražský wikisraz U Kašpara 03.jpg, autor: Dobroš, CC-BY-SA-4.0, prostřednictvím Wikimedia Commons.

Wikisrazy: Kde se nyní setkat na pivem či limem?

Kde se můžete setkat s wikipedisty na wikisrazu? Nejbližší termíny v době publikování článku:

  • Praha  pondělí 18. září 2023 od 1800 hodin, Café AdAstra (Podskalská 2054/8)
  • Brno  středa 20. září 2023 od 18:00, Restaurace Baroko (Orlí 469/17)

Aktuální přehled je vždy na stránce Pod (reálnou) Lípou.

Wikikluby: Kde pracovat s dalšími wikipedisty?

Kde se můžete setkat s wikipedisty na Wikiklubu? Nejbližší termíny v době publikování článku:

Brněnský wikiklub (2018). Použitý obrázek: Moravská zemská knihovna – Tvůrčí dílny pro pokročilé wikipedisty 2016-12-12 (5913).jpg, autor: Martin Strachoň, CC-BY-SA-4.0, prostřednictvím Wikimedia Commons.

Wikiporadna: Potřebujete poradit?

Pokud preferujete online prostředí a možnost konzultace, místem, kde vám aktivní wikipedisté mohou poradit, je Wikiporadna. Ta probíhá nejen „na objednávku” v termínech, které si můžete zvolit v kalendáři, ale také pravidelně každé pondělí od 18:00 hodin. Stačí se připojit na Google Meet a zeptat se na cokoliv, co vás zajímá nebo trápí v souvislosti s Wikipedií.

Nemáte žádné setkání blízko? Můžete mít!

Wikikluby i wikisrazy jsou daleko? Chybí vám podobná akce u vás ve městě nebo obci? Víte o vhodném místě konání takové akce? Neváhejte se nám ozvat, rádi vám pomůžeme či poradíme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..