Byl jsem na Wikimania 2023 v Singapuru. Jaké to bylo?

Wikimania je pravidelná mezinárodní konference pořádaná Nadací Wikimedia. Témata prezentací a diskusí zahrnují projekty Wikimedia, jako je Wikipedie a její sesterské projekty, open-source software, svobodné znalosti, volný obsah a sociálně-technické aspekty související s těmito tématy. Česko na konferenci reprezentoval Jan Beránek, lektor, koordinátor Programů pro editory a dlouholetý wikipedista.

Jan Beránek a Wojciech Pędzich (Polish Wikimedia) na worshopu o péči o editory

„Má cesta k účasti na Wikimanii v Singapuru začala v únoru, kdy jsem vyplnil žádost o stipendium od Nadace Wikimedia. Když jsem se v květnu dozvěděl, že jsem s žádostí uspěl, byl jsem překvapený. Ještě větší překvapení ale přišlo při zjištění, že jsem jediný člověk z Česka, který stipendium dostal.“

Česká stopa na Wikimanii

Na Wikimanii jsme letos přivezli dva příspěvky:

První příspěvek, který prezentoval Jan Beránek v Singapuru osobně, vzbudil mezi účastníky kladné ohlasy. Český program Senioři píší Wikipedii má ve wikisvětě dobré jméno, zejména díky své dlouholeté historii a propracované metodice. Po následné diskusi byl založena skupina spojující leadery a lektory seniorských programů po celém světě – od Evropy přes Asii až po Afriku – ve které budeme moci sdílet své know-how dále.

„Wikimania mi umožnila osobně poznat ostatní členy mezinárodní wiki komunity. Člověk si až zde uvědomí její celou kulturní rozmanitost a překážky, se kterými se editoři v jiných zemích musí potýkat. Už se těším, až ve své práci využiji své nově získané znalosti a spolupráce.“

Jaké příspěvky si pustit ze záznamu?

Letošní ročník Wikimanie byl hybridní, většina přednášek byla vysílána živě. Dostupné jsou i jejich záznamy, v seznamu níže naleznete výběr třech příspěvků, které se rozhodně vyplatí vidět.

  • Přehled vědeckých prací zaměřujících se na Wikipedii přinesla přednáška State of Wikimedia Research 2022-2023. V jedné hodině byly představeny různé výzkumy o umělé inteligenci, dezinformacích a dalších tématech.
  • Patroláře, editory hlídající poslední změny na Wikipedii a odstraňující vandalské editace jistě zaujme přednáška a diskuse Supporting moderators at the Wikimedia Foundation. V tomto bloku představily jednotlivé týmy WMF svou práci. Byla řeč zejména o nováčcích, automatické moderaci editací s využitím umělé inteligence a vylepšení mobilní aplikace pro patrolu.
  • Diskusi rozpoutal i příspěvek The Case for NC Commons – jaké by to bylo, kdybychom na Wikipedii dovolili použití obrázků, které se nesmí používat komerčně? Brání tomu pouze naše pravidla, nebo i zákonné požadavky?

Diverzita, spolupráce, budoucnost

Video níže zachycuje atmosféru, v jejímž duchu se nesla celá konference. Organizátorům se podařilo vytvořit bezpečné a inspirativní prostředí pro všechny účastníky. Letošní ročník byl zatím největší – příště se komunita wikimediánů sejde v Krakově, budete u toho?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..