Tisíce článků na Wikipedii bez obrázků – pomozte to změnit

Brno, Stodůlky, 1. tanková divize nebo například vekslák jsou články na Wikipedii, které nemají ilustrační obrázek. Na Wikimedia Commons jsou tisíce obrázků, které nejsou propojené s žádným článkem. Zapojte se do Wikipedia Pages Wanting Photos 2023 a pomozte nám to změnit.

Logo Wikipedia Pages Wanting Photos 2023, autor: Notch Visuals, CC-BY-SA-4.0 via Wikimedia Commons

Co je to WPWP?

Wikimedia Pages Wanting Photos (WPWP) – doslova Články na Wikipedii, které potřebují fotky – je mezinárodní výzva, která se letos koná po čtvrté. Cílem této výzvy je zlepšit články na Wikipedii doplněním obrázků, které jsou již nahrané na úložišti Wikimedia Commons.

Osadě Brno (v Libereckém kraji), chybí ilustrační obrázek

Jak se zapojit?

Prvním krokem je najít článek bez ilustračního obrázku. Za tímto účelem jsme pro vás připravili seznam téměř dvou tisíc článků na české Wikipedii, kterým obrázek chybí. Pro lepší orientaci jsme články rozdělili dle krajů nebo projektu, v rámci kterého byly vytvořeny. Seznam naleznete na českých stránkách WPWP 2023

Následně jděte na Wikimedia Commons a pomocí vyhledávacího pole zkuste najít vhodný obrázek. Hledat lze i podle kategorií. Při procházení obrázků se vám může stát, že narazíte například na dvě různé obce se stejným názvem. Popis, kategorizace nebo využití fotky na jiných jazykových verzi Wikipedii vám může napovědět, jestli se jedná skutečně o obec, kterou hledáte.

Při vložení vhodného obrázku do článku napište do shrnutí editace hashtagy  #WPWP a #WPWPCZE.

Nejaktivnější z vás odměníme

Díky vyplnění #WPWP a #WPWPCZE do pole shrnutí editace budeme moci na konci srpna odměnit poukázkami v hodnotě 500 Kč a dalšími drobnými cenami tři účastníky a účastnice, kteří doplní nejvíce obrázků.

V rámci mezinárodní výzvy budou od mezinárodního organizátora odměněni tři editoři, s největším počtem editací napříč jazykovými všemi jazykovými verzemi. Doplňovat můžete články i v jiných jazykových verzích – nepřidávejte obrázky do jazykových verzích Wikipedie,  kterým dobře nerozumíte.

Wikipedie nás propojuje. Autor: Klára Scholleová CC-BY-SA-4.0 via Wikimedia Commons

Potřebujete poradit?

Výzva WPWP je určena pro alespoň mírně pokročilé editory Wikipedie. Pokud byste se rádi zapojili, ale nejste si jisti, jak vyhledávat na Wikimedia Commons nebo jak vložit obrázek do konkrétního článku, tak se zastavte v naší Wikiporadně. Každé pondělí od 18:00 hodin se můžete zapojit do online poradny, kde vám naši lektoři zdarma a ochotně poradí! 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..