Měsíc žen na Wikipedii 2023 – 260 článků o ženách. Které jsou nejčtenější?

4 editatony, jednu WikiŠkolu pro seniory a jeden Wikiklub jsme v březnu a dubnu 2023 věnovali ženám a jejich tématům. Do výzvy Měsíc žen na Wikipedii se zapojilo celkem 71 wikipedistů a wikipedistek, mnoho z nich editovalo úplně poprvé. Vytvořili a rozšířili společně 260 článků. Pro projekt jsme získali několik ambasadorek a podpořily ho zástupkyně britské, americké a švédské ambasády. Přečtěte si více o tom, jak se výzva letos vydařila.

Nejčtenější ženy – Lejla Abbasová, Věra Chytilová a Barbara Paldus

Editaton v Americkém centru. FOTO: Richard Sekerak (WMCZ), CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Celkem 357 editací ve 260 článcích o ženách a tématech, která jsou s nimi spjatá, přinesla letošní výzva Měsíc žen na Wikipedii. Na české Wikipedii je biografií o ženách jen 17 %, stále tu chybí mnoho žen světové i české a československé historie a současnosti. Důkazem toho, že i příběhy žen, které pohnuly světem, jsou zatím často nevyřčené, je seznam vytvořených a rozšířených článků v rámci výzvy. 

Jak na editatonu v Americkém centru řekla kulturní atašé Velvyslanectví USA v ČR Natalie Wilkins: „Pokud články o ženách na Wikipedii a dalších místech online chybí, svět nebude znát jejich příběhy a úspěchy, kterých dosáhly.“

Díky výzvě byl rozšířen například článek Lejla Abbasová, který byl v období 1. 3. – 12. 6. otevřen téměř 10tisíckrát. Druhým nejčtenějším článkem o osobnosti byl rozšířený článek o režisérce Věře Chytilové a přes 5 tisíc uživatelů si od jeho březnového založení do 12. 6. přečetlo zbrusu nový článek o podnikatelce a investorce Barbaře Paldus.

Endometrióza nebo dívčí gymnázium Minerva

Editoři a editorky se ale nesoustředili jen na osobnosti. Významného rozšíření se dočkal například článek Endometrióza, který pojednává o gynekologickém onemocnění. Fakt, že jde o s přehledem nejčtenější stránku výzvy (10 858 zobrazení za 3,5 měsíce), sám vypovídá o důležitosti článku. Na pozitivní notě vznikl například článek Ženy v architektuře a byl rozšířen článek o prvním dívčím gymnáziu v Rakousku-Uhersku, a sice gymnáziu Minerva.

Editaton Ženy ve vědě ve spolupráci s Akademií Věd ČR

Editaton Ženy ve vědě. FOTO: Jan Beránek, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Velkou radost máme ze spolupráce s Akademií Věd České republiky na editatonu Ženy ve vědě, který se konal 31. března. Přispěli jsme k navýšení počtu kvalitních článků o významných vědkyních na české Wikipedii. Na editaton se dostavilo 21 účastníků a účastnic a pro mnohé akademiky a akademičky to byla první zkušenost s editováním Wikipedie. Přitom právě oni a ony mohou Wikipedii díky své odbornosti, zkušenostem s psaním odborných textů a přístupem ke zdrojům velmi obohatit. O události napsal Deník N. Vznikl zde mimo jiné článek o české teoložce Denise Červenkové.

Editaton Ženy v umění. FOTO: Eva Vele (WMCZ), CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Ženy v českém filmu, ženy v umění, ženy, kam se podíváš

Projekt Ženy v českém filmu vznikl na základě pozvání na seminář Ženy v českém filmu vedeném Terezou Czesany Dvořákovou na Katedře filmových studií na FF UK. Výsledkem práce jsou dvě desítky nových článků, mnoho článků rozšířených, i řada původních fotografií. O tomto projektu jsme napsali samostatný článek. Skvělou zkušeností byl také Editaton ženy v umění, na který přišly studentky kateder Divadelní věda a Dějiny umění Filozofické fakulty Karlovy univerzity.

Editaton v Americkém centru a podpora influencerek

Na největší akci Měsíce žen – editaton Ženy na Wikipedii v Americkém centru přišlo osobně nebo online více než čtyřicet lidí. Byli mezi nimi i ambasadorky Měsíce žen Lejla Abbasová, Alena Doláková, Eliška Soukupová a Martina Bechyňová. S velkou radostí jsme přivítali významné hostky z britské, americké a švédské ambasády. Americkou ambasádu reprezentovaly Deputy Chief of Mission Christina J. Agor a kulturní atašé Natalie Wilkins. Svou přítomností nás poctila také Deputy Head of Mission britské ambasády Kate Davenport. Za švédskou ambasádu editaton navštívily asistentka ambasadora Martina Storek a stážistka Lisa-Marie Novarino. Ve videu níže se dozvíte, čím dámy Wikipedii obohatily.

Podívejte se na video-report z největšího editatonu výzvy.

Ke skvělému dosahu letošní výzvy přispělo i video s ambasadorkami, ke kterým se kromě výše zmíněných přidala Adéla Elbel nebo Lucie Macháčková. Moc vám děkujeme, dámy!

Kdo vyhrál soutěž o poukázky?

Knihovnice a wikipedistka Monika Horáková byla oceněna za zpracování hesla o Agnes Inglis

Soutěžili jsme o poukázky, které nám do soutěže věnovalo malé artové nakladatelství wo-men. Zajímá vás, kdo je získal? Pět výherců a výherkyň jsme vylosovali náhodně. Jsou to následující:

  • Svajcr
  • KPX8
  • Ikcur
  • Bazi
  • Jklamo

A 5 cen udělila porota ve složení Jan Beránek, Olga Slowik a Lucie Schubert podle zásluh za zvláštní nasazení, obzvlášť kvalitní a přínosné články. Toto jsou uživatelská jména výherců a výherkyň:

  • Halfirien
  • Monika Horáková
  • Brasikona
  • DenyRegi
  • Janajin

Projekt finančně podpořilo Velvyslanectví USA v České republice v rámci programu Small Grants. Děkujeme jim i všem, kdo se do letošní výzvy zapojili a vítězům gratulujeme. Těšíme se opět za rok!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..