Národní knihovna rozvíjí Wikipedii: 9. 6. 2023 podepíše memorandum s Wikimedia ČR

Praha, 1. 6. 2023 Národní knihovna a Wikimedia ČR podepisují memorandum o spolupráci na tvorbě Wikipedie, zpřístupňování databází NK přes Wikidata aj. K podpisu dojde 9. června 2023 v pražském Klementinu, spolu s prvním oficiálním setkání zástupců Wikimedia Europe – mezinárodního sdružení 26 poboček Wikimedia. Akce se zúčastní náměstek pro digitalizaci Ondřej Profant, poslanec Evropského parlamentu Marcel Kolaja a další hosté.

Memorandem strany deklarují zájem spolupracovat na tvorbě internetové encyklopedie Wikipedie a rozvoji dalších projektů Wikimedia ČR. Úsilí Národní knihovny otevírat svá data je dlouhodobé a jeho největším dosavadním úspěchem je zpřístupnění 3 rozsáhlých databází na jaře 2022. 

Výkonná ředitelka WM ČR Klára Joklová a generální ředitel NK ČR Tomáš Foltýn podepíší memorandum o partnerství a spolupráci mezi organizacemi 9. června 2023 v Národní knihovně. Program začíná v 18:00, samotný podpis je plánovaný na 18:50. Následovat bude recepce a neformální setkání zástupců evropských poboček Wikimedia, hostů a médií.

„Spolupráci s Národní knihovnou jsme zahájili již v roce 2006 vzešlo z ní mnoho dobrého. Zpřístupňování digitalizovaných dat a archivů je pravděpodobně nejefektivnější způsob, jak jako kulturní instituce v dnešní době otevřít své vědění lidem, a v tom vidím velký smysl. Věřím, že další knihovny, muzea, galerie a archivy budou příklad Národní knihovny následovat,“ říká výkonná ředitelka WMČR Klára Joklová.

Národní knihovna bude projekty Wikimedia obohacovat především poskytováním vybraných zdrojů, databází či multimédií (např. fotografií) pod licencí CC BY-SA 4.0, ale také například podporou vzdělávání knihovníků a knihovnic v psaní článků na Wikipedii.

Databáze NK budou nahrávané na svobodné úložiště dat Wikidata, což podpoří generování nových témat slovníkových hesel. Knihovníci a zaměstnanci knihovny mohou dále participovat na jejich odborném zpracování. Spolek Wikimedia ČR bude poskytovat metodickou a projektovou podporu, proškolení a know-how formou přednášek, seminářů, workshopů.

„Národní knihovna ČR si cení především spolupráce na usnadnění přístupu široké veřejnosti k informacím, které jsou důležité pro vzdělání, výzkum a osobní rozvoj. Společně hledáme nové způsoby využití moderních technologií a nástrojů, podporujeme uchovávání, ochranu a propagaci kulturního a historického dědictví,“ dodává Lenka Maixnerová, náměstkyně sekce Knihovní fondy a služby NK ČR.

Obě strany vnímají projekty Wikimedia jako otevřené veřejné zdroje, které vedou ke všeobecnému rozvoji vzdělanosti a podpoře sdílení svobodných informací pro širokou veřejnost, a to celosvětově a obsah memoranda přispívá k naplňování poslání NK i WM ČR.

Kontakt pro média:
Natálie Schejbalová
PR specialistka a fundraiserka
natalie.schejbalova@wikimedia.cz

Náhledové FOTO: BrunoDelzant, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..