Šestý ročník soutěže Popiš památku je za námi. Vyhrál Roman Vyšanský

V rámci šestého ročníku soutěže Popiš památku napsali dobrovolní editoři a soutěžící celkem 272 nových článků o kulturních památkách v Česku, na Slovensku i v zahraničí. Vítězem se stal wikipedista Roman Vyšanský, na druhém místě je Ikcur a na třetím Petr Kinšt. Více zjistíte v celkovém hodnocení!

Do soutěže se zapojilo celkem 42 účastníků. Partnerem soutěže byl opět časopis PROPAMÁTKY. Na vítěze čekají ceny.

Od secesních vil po kamenné mosty

A co nového vlastně na české Wikipedii vzniklo? Téměř 300 nových článků. Pojďme se na některé z nich podívat. Nově máme na české Wikipedii například secesní vilu Zdeňka Havlíčka v Žamberku, která stojí v Havlenově ulici. Postavena byla roku 1911 a památkově chráněná je teprve od roku 2005. Zdokumentován máme také nově i Barbořin kamenný most u České Lípy, který byl postaven v první polovině 19. století a který je součástí takzvané Valdštejnské aleje.

Jako zajímavost se hodí zmínit, že šest soutěžních hesel se stalo takzvaně Dobrými články:

Popiš Památku překračuje hranice Česka a Slovenska

FOTO: Wehha, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Do soutěže zasáhly také překlady méně známých, z kulturního hlediska ale i významných zahraničních památek. Mezi ně patří např. Hrad Sudley, Palác Ulriksdal nebo Belton House. Letos totiž bylo možné vybírat z jejich seznamu, kdy jsme jako organizátoři vyšli vstříc již dlouholetému zájmu zařadit také něco jiného než kulturní dědictví z českých luhů a hájů.

Základní pravidla soutěže lze shrnout takto: psaní článků o kulturních památkách České republiky (nebo Slovenské republiky, případně i některé ze zahraničí), které jsou evidovány v seznamech památek – a které jsou encyklopedicky významné.

Kdo se na tom všem podílel?

Na finální kontrole článků se podílela jak porota soutěže, tak i organizátoři Aktron, KKDAII a dobrovolníci, kteří hlídali případná porušení práv nebo porušování závazných pravidel Wikipedie. Zvlášť velký dík v tomto směru připadá porotci Janu Spoustovi, který v tomto směru odvedl nemalý kus práce. Martin Urbanec se potom jako dobrovolník podílel se také na technické stránce soutěže, neboť zajistil unikátní mapu, díky níž si soutěžící mohli vybrat kulturní památku ze své blízkosti. Děkujeme všem a těšíme se zase příští rok!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..