Senioři a Wikipedie v roce 2022? Nová setkání, články i fotografie

Senioři jsou v posledních letech významnou skupinou podílející se na rozvoji Wikipedie. Nejinak tomu bylo i v roce 2022. Jak se senioři zapojovali? A co jsme si pro ně tento rok přichystali? Jaký byl rok 2022 z pohledu seniorů samotných, účastníků kurzů a nováčků i zkušených seniorských editorů? 

Po dvou letech se vracíme z online prostředí

FOTO: Vojtěch Veselý CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Poslední ohlédnutí z pera hlavního lektora Vojtěcha Veselého mapovalo rok 2020, a to s velkým časovým odstupem. Tento rok, stejně jako rok následující, byl ve znamení lockdownů, domácí samoty a online kurzů. Byla to doba, která prospívala domácí práci na Wikipedii, ale už méně setkáním, školením a kurzům. Rok 2022 tedy konečně přinesl pro náš tým i pro wikipedisty-seniory i zájemce o kurzy Senioři píší Wikipedii možnost setkávat se tváří v tvář. Přesto jsme dále využívali online kurzů, což umožňuje účast také seniorům z odlehlých koutů Česka.

10 kurzů pro začátečníky v prvním pololetí

V prvním pololetí roku 2022, jako již tradičně na začátku kalendářního roku, proběhlo celkem 10 kurzů pro začátečníky: v Chebu, Brandýse nad Labem, Mělníku, šest jich proběhlo online. Těch se zúčastnili nejvíce lidé z Prahy, často také z Brna, Karlových Varů a Liberce, ale i ze všech možných dalších koutů republiky. Často z míst, kde kurzy normálně neprobíhají. Jeden z těchto kurzů byl zaměřen na základy nahrávání obrázků na Wikimedia Commons.

Senioři se zapojili do tematických výzev a radili se ve Wikiporadně

Vedle kurzů pro začátečníky proběhly také 2 kurzy pro pokročilé. Souhrnně bylo proškoleno 78 účastníků nováčků z řad seniorů a 14 pokročilých seniorů. Kromě samotných kurzů proběhlo také několik akcí v rámci tradičních výzev – březnový Wikigap hostil online editaton pro seniory, podobně byla zaměřena také akce v rámci Československo 1948–1989, workshop Československé dějiny na Wikipedii (přesunutý na leden 2023).

V průběhu celého roku jsme poskytovali také online poradenství v podobě Wikiporadny, jejichž služeb na objednávku využilo 13 převážně seniorských Wikipedistů. V červnu 2022 byla převážně pro seniory zahájena také pravidelná pondělní Wikiporadna, která se uskutečnila 26krát a podpořila 27 účastníků v řešení jejich konkrétních problémů s editováním Wikipedie nebo nahráváním obrázků na Wikimedia Commons.

V prosinci byl spuštěn další nový formát, který má za cíl prohlubovat znalosti a zkušenosti v jednotlivých oblastech práce na Wikipedii. Večerní Wikiškola se během svého prvního běhu zaměřila na vytváření infoboxů pomocí šablony a zúčastnilo se jí 11 seniorů. Večerní Wikiškola je, jak se ukázalo již na prvním setkání, vhodnou nadstavbou pro ty seniory, kteří si chtějí oprášit dovednosti v konkrétních editačních problémech.

Senioři vítají možnosti setkávání naživo

FOTO: Lucie Schubert (WMCZ), CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Seniorské aktivity a setkávání wikipedistů, účastníků kurzů i absolventů, jsou důležité a my je rozhodně nepodceňujeme. V roce 2022 se to projevilo mimo jiné účastí na rozličných akcích – například na zářijovém festivalu Fresh Senior Fest v Praze, kde jsme oslovili desítky aktivních seniorů s možností stát se na 5 minut wikipedistkou či wikipedistkou.

Dalším pomyslným vrcholem byl listopad, kdy proběhlo tematické setkání alumni našich seniorských programů a kurzů. 15. listopadu provedl Anatol Svahilec mrazivou podzimní Prahou řadu účastníků a nabídl nový pohled na frekventovaná místa. Poté následovalo setkání v kavárně Života 90, kde jsme našli nové zázemí pro seniorské programy.

Od září 2022 v sídle této organizace totiž probíhají pravidelné pražské Wikikluby, které jsou určeny primárně pro seniorské účastníky a probíhají každý čtvrtek od 16:00 hodin. Senioři se však také účastní podobných akcí a aktivit, a to nejen Wikiklubů, ale také Wikisrazů v různých místech Čech i Moravy (České Budějovice, Plzeň, Olomouc, Havířov, Brno).

Seniorské Wikiměsto proběhlo poprvé v Olomouci

Společné foto účastníků Seniorského Wikiměsta v Olomouci 2022, FOTO: Jan Beránek, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Seniorské Wikiměsto je každoročním vyvrcholením pro seniory i lektory. Podrobně jsme se věnovali v bilančním článku na blogu od lektora Pavla Bednaříka. Letos proběhlo v podzimním termínu 9.–11. září 2022 v hanácké metropoli, Olomouci.

Pestrý program začal pro všechny účastníky v pátek 9. září v prostorách Vědecké knihovny v Olomouci, kde účastníky čekala nejen série přednášek a představení nástrojů Wikipedie nebo Wikimedia Commons, jako jsou WikiShootMe, ale také prohlídka sbírkových fondů VKOL. Vedle Vědecké knihovny navštívili účastníci i lektoři historickou radnici na Horním náměstí, Umělecké centrum Univerzity Palackého (tzv. Jezuitský konvikt), Fort II. a unikátní Parní vodárnu v Chválkovicích nebo Botanickou zahradu.

„Seniorského Wikiměsta jsem se zúčastnila poprvé a jsem za to ráda. Poznala jsem spoustu milých lidí, které jsem doposud znala pouze z obrazovky počítače.” 

– wikipedistka Jitka Otáhalová

V průběhu Wikiměsta se však účastníci i lektoři věnovali také psaní článků a publikování fotografií. Mimo jiné vznikly např. tyto nové články:

Žerotínský palác, Kruhová cihelna Olomouc, Kyselov (Olomouc), Dům Julia Pelikána, Umělecké centrum Univerzity Palackého v Olomouci, Vila Vladimíra Müllera, Dům manželů Seidlerových, Jilm na Charkovské ulici, Eva Kačírková, Kozennův atlas, Smírčí kříž v Topolanech nebo Fara ve Slavoníně.

Loňské Seniorské Wikiměsto se vydařilo, jak dokazuje také krátké video v režii Jana Beránka. Vzniklo celkem 16 nových článků (některé jsou stále před zveřejněním), proběhlo 112 editací a nahráno bylo 511 souborů.

„Na Wikiměstě jsem byl podruhé, vždy jako fotograf. Co musím speciálně vyzdvihnout, byla vynikající péče organizátorů. Ta probíhala v nelehkých podmínkách, o to víc si jí vážím.”

– wikipedista Zdeněk Svatoš (ZSSen)

Wikipedie prospívá díky seniorům a naopak

Jak na základě výše popsaného hodnotit seniorský rok 2022 na Wikipedii? S koncem opatření se opět začaly rozvíjet živé programy a setkání, což přispělo k celkovému oživení sociálních kontaktů seniorů-wikipedistů. Pro mnohé z nich se jednalo o velkou úlevu po dvou stresujících letech bez kontaktů s jinými lidmi (nebo pouze omezenými kontakty na obrazovkách a monitorech).

Bezesporu toto oživení přispělo k oslovení nových účastníků a zájemců, kteří se v důchodovém věku rozhodnou na Wikipedii přispívat. Je to jednodušší zejména proto, že snáze přijímají technologické novinky (účastníci online kurzů byli převážně už více či méně technologicky gramotní a zkušení). Tak jako tak – Wikipedie je i díky našim aktivním seniorům prostorem pro jejich zapojení a otevírání se novým wikipedistům všech věkových kategorií. Zakrátko skončí většina seniorských kurzů a jejich absolventi posílí řady současné komunity seniorů-wikipedistů. Získávají tak nový smysluplný koníček a Wikipedie nové kvalitní články.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..