Soutěž Popiš památku je v polovině. Přes sto nových článků na Wikipedii a nekončíme!

15. ledna odstartoval již šestý ročník soutěže Popiš památku. V rámci něj jednotliví editoři píší nové články na české Wikipedii o kulturních památkách. Po třech týdnech od jeho zahájení jsme přesně v polovině. Co již jednotliví soutěžící dokázali napsat? A do kdy soutěž potrvá?

Na výběr z více než pěti tisíc českých nepopsaných památek

Kulturních památek je v Česku okolo čtyřiceti tisíc. Ne všechny na české Wikipedii mají svůj článek. Ty známější samozřejmě ano – těžko bychom u encyklopedie s půl milionem hesel mohli předpokládat, že třeba Baťův mrakodrap ve Zlíně nebude zpracovaný. Mnohé stavby, které ale stojí stranou zájmu, ještě napsané nejsou. A na to právě cílí soutěž Popiš památku. Daří se to postupně měnit.

FOTO: Ondřej Kořínek, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Jaké památky najdete nově na Wikipedii?

Nově na české Wikipedii najdete například článek o Městském divadle v Broumově nebo o Mariánském sloupu v Úterý. Nechybí články ani o početně zastoupených historicky významných městských domech, např. přibyl dům č. 92 na Masarykově náměstí v Karviné nebo Dům u Řečických v Praze ve Vodičkově ulici. A pokud někomu přijde málo, že se soustředíme jen do českých luhů a hájů, letos jsme připravili i seznam mezinárodních památek. Z nich už bylo také několik napsáno, např. bazilika Saint-Quentin. Zatím evidujeme 118 nových článků.

Zapojte se také, kromě dobrého pocitu můžete získat i ceny

I stovka článků je jen malý zlomek všech zajímavých a české Wikipedie hodných památek, které mohou přibýt. Nebojte se do soutěže proto zapojit i vy! Pokud jste na Wikipedii noví, můžete to zkusit. Vyberte si jakoukoliv památku z mapy a začnete editovat! Pamatujeme i na nováčky a odměníme je zvláštní cenou. Soutěž poběží až do 28. února.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..