Spolupracujeme s Univerzitou Karlovou na tvorbě Wikipedie

Dobré zprávy na poli vzdělávání a svobody informací. 13. 1. 2023 stvrdily partnerství a spolupráci při tvorbě Wikipedie rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková a výkonná ředitelka Wikimedia ČR Klára Joklová podpisem memoranda. Jak bude spolupráce probíhat a co všechno obsahuje, se dozvíte v tomto článku.

Memorandum Univerzity Karlovy a Wikimedia ČR

Spolupráce bude mít několik úrovní. Stavebním kamenem bude tvorba a rozšiřování nových slovníkových hesel v rámci projektu Studenti píší Wikipedii, který vedení Univerzity Karlovy podpořilo již v roce 2013.
Kromě Wikipedie se bude univerzita prostřednictvím svých zástupců podílet také na Wikimedia Commons a Wikidatech.

Rektorka UK (vpravo) a výkonná ředitelka WMČR (vlevo) při podpisu memoranda.
FOTO: Richard Sekerak (WMCZ), CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons


„Univerzita Karlova bude v souladu se svou tzv. třetí rolí ve společnosti podporovat vznik a rozšiřování nových slovníkových hesel pro encyklopedii Wikipedie a participovat na jejich odborném zpracování – zejména zapojením studujících a vyučujících do projektu Studenti píší Wikipedii. Tato hesla budou vycházet i z odborné a vědecko-výzkumné činnosti UK. Stejně tak se bude univerzita podílet na zkvalitňování a doplňování obsahu již existujících slovníkových hesel.“

– prorektor pro vnější vztahy Univerzity Karlovy Martin Vlach

Univerzita Karlova bude také dle svých možností podporovat vznik pozic wikipedistů/wikidatistů – rezidentů/studentů/pedagogů v rámci UK.

Vysokoškoláci jsou ideálními wikipedisty

Názor, že jsou vysokoškoláci ideálními wikipedisty, zastává naše výkonná ředitelka Klára Joklová. „Jsou digitálně zdatní, zvyklí ověřovat zdroje, mají zkušenosti s psaním odborných textů a svůj cenný volný čas chtějí využít smysluplně. Naše projekty směřují k rovnosti, udržitelnosti, rozvoji mediální gramotnosti a kritického myšlení, což je směr, kterým jde i Univerzita Karlova. Spolupráce se tak nabízela a těší mě, že ji budeme realizovat.“

Poskytneme studentům a pedagogům univerzity metodickou a projektovou podporu, proškolení a know-how, příp. budeme dohlížet na technické zabezpečení. Spolupráce bude výhodná pro obě strany – univerzita získá pro své studenty nové možnosti, a projekty jako Wikipedie získají nové dobrovolné editory, kterých je dlouhodobě nedostatek. Další skvělou zprávou je, že aktivity budeme moci realizovat v příjemných prostorech vzdělávacího centra Didaktikon Univerzity Karlovy.

„Wikimedia i Univerzita Karlova jsou tu pro všechny, nejen pro studenty“

V tomto smyslu se při podpisu memoranda v pátek 13. 1. vyjádřila rektorka UK Milena Králíčková. Že by vzdělávání a svobodné informace by měly být dostupné pro všechny, je také dlouhodobá vize hnutí Wikimedia. V rámci spolupráce máme proto v plánu ve veřejném prostoru otevírat a medializovat řadu potřebných témat.

Chystá se například zařazení programu Senioři píší Wikipedii do programové nabídky Univerzity třetího věku UK. Univerzita bude v rámci svých možností propagovat vybrané tematické programové nabídky Wikimedia ČR, spojené s tématy rovnosti, lidských práv a genderu (např. WikiGap a WikiProjekt Lidská práva a WikiProjekt Československo 1948–1989), udržitelnosti (např. WikiProjekt Změna klimatu) či rozvoje mediální gramotnosti a kritického myšlení (např. Portál Mediální gramotnost).

Děkujeme vedení Univerzity Karlovy, že s námi do toho šlo, a těšíme se na vše, co spolupráce přinese.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..