Seniorské Wikiměsto letos s rekordní účastí

Stejně jako v loňském roce se nám i letos navzdory všem pandemickým útrapám podařilo zorganizovat již tradiční Seniorské Wikiměsto. To se tentokrát uskutečnilo ve dnech 17.–19. září 2021 v jihočeském městečku Týně nad Vltavou. Letos na akci dorazilo rekordních 18 účastníků – 10 píšících seniorů a 8 lektorů.

Na rozdíl od „standardního“ wikiměsta bývá to seniorské vyhrazeno absolventům kurzů Senioři píší Wikipedii. Z přihlášených poté organizátoři akce vybírají ty zájemce, kteří podle své dosavadní aktivity na Wikipedii a dalších projektech mají potenciál jak k dalšímu rozvoji svých wiki-dovedností, tak i k rozšíření obsahu české Wikipedie.

Společná fotografie účastníků od uživatele GampeCC BY-SA 3.0, prostřednictvím Wikimedia Commons

Malé město s velkou historií

Během pátečního dne se tak většina účastníků sešla v příjemném prostoru vltavotýnského komunitního centra, kde se seznámili s organizátory a partnery wikiměsta. Záštitu nad akcí totiž převzala místostarostka Týna nad Vltavou paní PhDr. Mgr. Martina Sudová a radní města Ing. Zuzana Pouzarová, CSc.

Po seznámení s dámami jsme se vydali na prohlídku Týně pod vedením doktorky Sudové, jež nás provedla všemi pamětihodnými místy ve městě a ohromila nás svou odborností a hlubokými znalostmi svého města. Po prohlídce nastal pak konečně čas k usazení v Komunitním centru Vltavotýnska, kde si účastníci rozdělili úkoly a materiály k práci na nadcházející víkend. Zároveň zde došlo také k rozdělení na píšící a fotografující editory. Zájemci si mohli večer ještě zpestřit návštěvou vernisáže výstavy sbírky plakátů kreslíře Neprakty v místní galerii naproti komunitního centra.

Prohlídka města pod vedením místostarostky doktorky Sudové od uživatele Gampe, CC BY-SA 3.0, prostřednictvím Wikimedia Commons

Pojďme psát, pojďme fotit!

Druhý – sobotní den se již zcela nesl ve znamení práce na Wiki. Píšící editoři hned po snídani usedli k počítačům a pustili se do díla – zakládali a rozšiřovali články o místních pamětihodnostech či významných osobnostech z Týna a blízkého okolí. Druhá skupina, fotografická, se pak zase vydala poznat kraj na vlastní kůži a u toho zachytit dosud nevyfotografovaná místa v okolí. V rámci dokumentace nedalekých Žimutic nám dokonce bylo umožněno nahlédnout do interiéru středověkého kostela s dechberoucími odkrytými freskami.

V podobném duchu probíhal i den nedělní, ačkoli ve vzduchu už viselo vědomí, že se letošní wikiměsto chýlí ke svému konci. Ani to však účastníky neodradilo od pokračování v práci: poslední bajty textu byly na Wikipedii přidány před obědem.

Po něm už nemohlo následovat nic jiného než rozloučení a zhodnocení dosud vykonané práce. Účastníci wikiměsta přislíbili, že na svých článcích budou dále pracovat z domova. K tomu jim opět nabídla pomocnou ruku paní doktorka Sudová, která slíbila dodat zájemcům na dálku zdroje k místním tématům.

Závěrem je zcela určitě třeba poděkovat také paní Janě Kučerové, která nám po celou dobu zajišťovala zázemí v komunitním centru, organizátorce akce Lence Kučerové a hlavnímu lektorovi Vojtu Veselému.

Všechny nově založené i rozšířené články jsou si můžete přehledně prohlédnout na Nástěnce akce. Z celého Wikiměsta pořídil uživatel Jan Beránek také video, které je ke zhlédnutí níže.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..