Ohlížíme se za Wikiměstem v Třeboni: desítky nových článků

Wikiměsto – tým wikipedistů se vydá na misi, jejíž cílem je lepší zmapování jednoho města na Wikipedii. Členové výpravy v místní knihovně, muzeu a podobně načerpají informace dostupné z lokálních zdrojů a doplní je na Wikipedii. Také digitalizují fotografie, které se jim zde podaří získat. Co se na posledním Wikiměstu v jižních Čechách podařilo? Proč zrovna Třeboň? A jaké to vlastně je, uspořádat Wikiměsto v listopadu?

O rok odložený start kvůli pandemii

Třeboňské Wikiměsto se mělo konat již v říjnu 2020. Barvy podzimního sluníčka, krásné rybníky a historické památky lázeňského města – to vše slibovalo krásnou akci. Žel, pandemie koronaviru zasáhla bohužel i Wikiměsto, a tak musela být akce odložena. A to o více než rok. Vhodný termín se nakonec podařilo najít v listopadu 2021. Historicky sedmé Wikiměsto se tak uskutečnilo ve dnech 12. až 14. listopadu 2021. Bylo první v Jižních Čechách.

Akce se zúčastnilo osm lidí přímo v Třeboni (Czeva, Packa, Aktron, KKDAII, Xth-Floor, Anaj7, ArtJarka, Tynuskaodluss), další tři se Wikiměsta účastnili online: Gampe, Jklamo, Dirillo (Gampe nahrával soubory, Jklamo se zabýval Wikidaty, Dirillo doplňovala články). Z prezenčních účastníků se pět pustilo hlavně do psaní a tři do fotografování. Někteří účastníci svoji přislíbenou účast odřekli – ať už kvůli zhoršující se situaci ohledně koronaviru, nebo kvůli problematickému dopravnímu spojení.

Účastníci Wikiměsta přímo v Třeboni. Kromě toho se další zapojili i online. (autor: KKDAII, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:T%C5%99ebo%C5%88,_skupinov%C3%A9_foto.jpg)

Desítky nových článků, stovky nových fotek!

Napsáno bylo celkem 44 nových článků o třeboňských dějinách, památkách, kultuře nebo osobnostech. 11 dalších bylo rozšířeno nebo zcela přepracováno. Mezi nové články patří např. Dějiny Třeboně, Dům přírody Třeboňska nebo Galerie buddhistického umění ve vodárenské věži – zcela unikátní umělecká galerie a jediná svého druhu v celé České republice. Přepracovány byly následující články:

Co dalšího vzniklo? V rámci akce jsme získali také 652 souborů, většinou nafocených na místě, někteří účastníci ale donahráli i dříve pořízené snímky. Třeboňské rybníky, krásné památky nebo zajímavosti z místních muzeí si lze prohlédnout v příslušném nástroji. Lze si také zobrazit i informace o tom, kdo byl jak aktivní.

Listopadové počasí bylo pro fotografy výzvou

Je úspěch, že se naši dobrovolní fotografové zvládli popsaovat s listopadovým počasím, které bývá pro fotografy nevyzpytatelné. Na rozdíl od předchozích obdobných Wikiměst, jako např. v Hustopečích nebo v Přibyslavi, nebylo již tolik potřebné fotografovat vzdálenější venkov. Koneckonců, po více než deseti letech projektu Foto českých obcí, několika letech Fotíme Česko a řadě Wikiexpedic je již do značné míry hotovo. Na této akci se proto fotografování soustředilo spíše na samotnou Třeboň a bezprostřední okolí. Odpadly tak časově náročné přesuny, které většinou během zimního času působí více škody než užitku. Nakonec i přes nesnadné podmínky obohatili naši fotografové Wikimedia Commons o mnoh krásných snímků.

Rybník Děkanec u Domanína (Autor: Anaj7, CC BY-SA 4.0, zdroj: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:D%C4%9Bkanec,Doman%C3%ADn(13).jpg)

Co akci předcházelo? Dlouhá a trnitá cesta k Wikiměstu v Třeboni

V předchozích letech bylo Wikiměsto uspořádáno vždy většinou okolo léta. Zmatek, který způsobilo různé posouvání a překládání akcí kvůli koronaviru ale nakonec znamenal, že třeboňské Wikiměsto přišlo na řadu až na podzim. Základy pro vzájemnou spolupráci byly přitom položeny již v červenci 2020. Původně měla navíc Wikiměsto hostit zcela jiná instituce. Ta měla po osobním setkání dvou organizátorů (Aktrona a KKDAII) sice upřímný zájem akci uskutečnit, nakonec vše ale změnily podmínky okolo koronaviru.

Původní myšlenka na spolupráci byla jasná – Třeboň byla jako lázeňské historické město na Wikipedii nedostatečně reprezentované a úspěšná Wikiměsta se konala všude jinde jen ne v Jihočeském kraji. Tak proč to nenapravit?

V mezičase se uskutečnila dvě úspěšná seniorská Wikiměsta v uvedeném regionu, takže lze říci, že Wikimedia v jižních Čechách „zapustila kořeny“. A samozřejmě se zlepšila úroveň článků o jihočeském místopisu na české Wikipedii, což byl důležitý cíl.

Velké díky patří městu a knihovně

Wikiměsto bylo možné uskutečnit především díky spolupráci s městem Třeboň, které akci zaštítilo a pro naše dobrovolné editory i fotografy připravilo bohatý program s prohlídkami galerií, muzeí a radniční věže. Lví podíl na tom mělo informační centrum města Třeboně a jeho lidský a otevřený přístup k dobrovolníkům editorům i fotografům. Městská knihovna v Třeboni poskytla útočiště našim editorům po oba dva víkendové dny, díky čemuž jsme mohli za pomoci jejího knižního fondu a připravené studovny veškerý obsah připravit. Jmenovitě děkujeme ředitelce městské knihovny, dále také paní Jiřině Psíkové, místní historičce, která nás v knihovně navštívila.

Wikiměsto Třeboň bylo organizováno na dobrovolnické bázi dvěma členy spolku Wikimedia Česká republika – Aktronem a KKDAII. Finanční stránku akce zajistil spolek a a příslušné výdaje jsou uvedeny v konkrétním ticketu. Záštitu nad akcí převzal starosta města Třeboně PaedDr. Jan Váňa.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..