Jubilejní pátý ročník soutěže Popiš památku je tu! Nově počítá také i s těmi ze Slovenska

Na české Wikipedii startuje editační soutěž zaměřená na kulturní památky. Od 15. ledna až do konce února mohou dobrovolní editoři bojovat o hodnotné ceny. Stačí k tomu jediné – obohatit českou Wikipedii novými články o kulturním dědictví! Tedy vybrat kulturní památku ze seznamu, napsat o ní článek a zaevidovat jej. Soutěžní porota potom článek oboduje. Kdo získá bodů nejvíce, vyhrává! Soutěž je určena jak starým harcovníkům tak i novým editorům bez předchozích zkušeností!

A proč zrovna kulturní památky? Mnohé překvapí, jak velký je počet chráněných objektů u nás. Vždyť památek máme zhruba čtyřicet tisíc. Z nich menší část (nicméně i tak značně početná) splňuje kritéria tzv. encyklopedické významnosti. Jsou to většinou různé kostely, zámky, mosty, venkovské usedlosti nebo jinak významné stavby. Ty své články potřebují. Naopak smírčí kříže, milníky nebo další menší objekty dostatečně významné nejsou a proto je nelze do soutěže zařadit kvůli nedostatku relevantních zdrojů.

Vzhledem k tomu, že je letošní ročník jubilejní, rozhodli jsme se pro jeho obohacení přibrat i památky ze sousedního a nám kulturně blízkého Slovenska. Pokud vás zaujaly např. radnice v Šamoríně, Száparayovský kaštel u Považské Bystrice nebo Groszův palác v Michalovcích, nyní je ta správná příležitost napsat článek!

Soutěž speciální kategorií oceňuje také nové editory. Nováčci se tak nemusí obávat, že by je převálcovali veteráni s desetiletou praxí. Pokud jste se zaregistrovali na Wikipedii v nedávné době, můžete soutěžit o mimořádné ceny. Během tohoto ročníku jsou soutěžní příspěvky opět evidovány v nástroji Fountain, který je určen pro soutěže a editatony.

Kromě šance získat hodnotné ceny může soutěžící těšit také fakt, že pomáhají rozšiřovat největší encyklopedii na světě, která patří na českém internetu mezi ty nejnavštěvovanější. Čtenost článků je značná a do značné míry ovlivňuje dokonce i turistický ruch v naší zemi. O této skutečnosti již informovaly také Seznam zprávy a britský deník The Guardian.

Mediálním partnerem akce je časopis PROPAMÁTKY, který se věnuje popularizaci českého kulturního dědictví. Jsme velmi rádi, že nám pomáhá šířit o soutěži dobré slovo a dostávat ji do širšího povědomí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..