Letošní Wikiměsto se koná v Třeboni! Po roční pauze dorazí wikipedisté do Jižních Čech

Již o tomto víkendu by několik tvůrců české Wikipedie mělo navštívit jihočeskou Třeboň. Pod záštitou starosty města, PaeDr. Jana Váni a ve spolupráci s Městskou knihovnou v Třeboni budou dobrovolníci psát nové články o městě. Na místě budou mít k dispozici všechny zdroje. Fotografický tým potom zajistí dle Wikidat dokumentaci všeho potřebného po městě a okolí.

Letos padla volba na jihočeskou Třeboň. Wikiměsto se zde mělo uskutečnit již loni, nicméně bylo kvůli pandemii koronaviru odloženo na neurčito. Mezitím se konalo i seniorské Wikiměsto v Týně nad Vltavou. Volba Třeboně byla jasná – město má ohromné historické dědictví – ať už v podobě různých historických osob, kulturních památek (chráněné jsou téměř všechny domy v historickém jádru města) nebo řemesel. Ve srovnání s řadou obdobně velkých měst v celém kraji statisticky vyniká. A nejen podle dat… jen těch rybníků okolo města! A přírodních památek! To vše vypadá krásně – na Wikipedii jsou ale v tomto směru spíše bílá místa (červené odkazy) než encyklopedický text.

Rozhodli jsme se to proto změnit. Wikiměsto začne v pátek odpoledne kulturním programem. Naši dobrovolní editoři a fotografové navštíví místní vodárenskou věž s galerií, místní muzeum v radniční věži a divadlo. V sobotu potom v městské knihovně v Třeboni usednou k tvorbě článků týkajících se samotného města. Paní ředitelka knihovny Vlasta Petrová nám přislíbila přístup k hodnotné literatuře. Publikace nabídlo zapůjčit i místní informační centrum. Večer si potom ukážeme v centru města jak se dělá noční focení. Co se nestihne napsat v sobotu dokončíme ještě v neděli dopoledne.

Očekáváme, že akce pomůže kompletně proměnit přítomnost Třeboně na české Wikipedii. Vnímáme ji jako vzájemně prospěšnou – Wikipedie získá na místě nové články z tak široké oblasti, jakou je místopis a město Třeboň jistě ocení, že o něm bude více na jednom z nejnavštěvovanějších webů současnosti. Na tuto skutečnost koneckonců poukázal deník The Guardian.

Wikiměsto je „stálicí“ aktivit spolku Wikimedia Česká republika už poměrně dlouho. Příběh začal v Přibyslavi v roce 2014, od té doby jsme pokračovali obdobnými akcemi v Hustopečích, Mariánských lázních, Litovli, Kopřivnici a Litomyšli. Akce je financována z komunitních minigrantů spolkem Wikimedia Česká republika.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..