20 soutěžících, 220 článků. Soutěž Popiš památku je v polovině

Již počtvrté běží na české Wikipedii soutěž s názvem „Popiš památku“. V rámci ní dobrovolní editoři soutěží v tom, kdo nejvíce a nejlépe zdokumentuje české kulturní dědictví. Jsme v polovině, a s více než dvěma stovkami hesel nabírá letošní ročník soutěže vyšší otáčky než tomu bylo loni, nebo v roce 2018.

Mezi nově zdokumentované památky na české Wikipedii patří např. kamenný most v Nerestcích přes řeku Skalici, který je původem z 19. století a který byl rekonstruován v roce 2016. Krásný článek v délce přes 60 kB by mohl pomalu patřit mezi tzv. Dobré články. Nové heslo má také vodárenská věž v Táboře, nebo kostel svatého Jakuba v Přelouči. Do soutěže patří články bez ohledu na svoji délku – některá památka si zaslouží delší, jiná kratší heslo. Pravidla soutěže zohledňují, zda-li někdo píše objemnější, nebo stručnější články. Díky tomu tak měříme všem stejným metrem. Napsat více kratších článků se tak nemusíte bát.

Jednotlivé památky, které na Wikipedii ještě popsané nejsou, a měly by být, si vybírají dobrovolní editoři ke zpracování a dokumentaci z mapy. Z ní potom mohou přímo přejít na stránku, kde lze článek o vybrané památce rovnou vytvořit. Na Wikipedii máme poměrně kvalitní seznamy památek, dokážeme je vizualizovat a hlavně filtrovat ty, které je ještě potřeba napsat. Hotové články jsou evidovány v rozhraní Fountain.

Soutěž je teprve v polovině a je ještě značný prostor se připojit. Wikipedii může editovat každý a kulturní památky jsou značně oblíbené. Ne nadarmo v loňském roce deník The Guardian zjistil, že dobře zdokumentovaná lokalita může mít pozitivní dopad v oblasti turistiky.

Již tradiční akci na české Wikipedii podpořil portál PROPAMÁTKY. Soutěž odstartovala dne 15. ledna 2021 a skončí posledním únorovým dnem. Poté budou výsledky vyhodnoceny a uděleny ceny. Pro nové editory máme letos dvě speciální nováčkovské ceny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..