NKlink – nový nástroj propojující Wikidata se světem Národních autorit

Poměrně často zde píšeme o naší spolupráci s Oddělením národních jmenných autorit Národní knihovny, které provozuje tzv. „Autoritní bázi“ – databázi jmen osob, korporací a míst, které používají knihovny při své každodenní práci. Díky propojení Wikidat s touto databází na sebe můžeme s Národní knihovnou vzájemně odkazovat, můžeme ze sebe snadno čerpat a srovnávat své databáze mezi sebou, abychom odhalili chyby.

Značnou část integrace mezi Národní knihovnou a Wikidaty dělá nástroj, který vyvinul náš člen Petr Kadlec (Mormegil) již v roce 2006, tedy pět let po vzniku Wikipedie. Tenkrát ještě žádná Wikidata neexistovala, ale už tehdy bylo možné vytvářet v knihovním systému Aleph automatické odkazy na příslušný článek na české Wikipedii. Ikonka Wikipedie, kterou je možné vidět v záznamu Karla Matěje Čapka-Choda na obrázku níže, se od té doby nezměnila, ač postupně se měnil způsob, jakým je tento odkaz automaticky generován.

Nový nástroj pro flexibilní využití potenciálu Wikidat

Národní autority jsou dnes páteřním systémem celé české knihovnické infrastruktury. Dokládá to hledání identifikátoru jk01080472 (patřící T. G. Masarykovi) na vyhledávači Google, které nabízí více než 2500 výsledků z různých českých knihoven, muzeí, galerií a dalších institucí. Všechny jsou napojené na centrální systém Národní knihovny právě prostřednictvím tohoto unikátního identifikátoru.

Petr Kadlec právě pro ně vyvinul NKlink – jednoduchý nástroj, který umožní všem databázím napojeným na identifikátor Národních autorit, aby mohly využívat potenciálu Wikidat. Správci databází si pomocí autoritního identifikátoru mohou „zavolat“ o strojově čitelný výpis z Wikidat, který obsahuje název, popisek, odkaz na Wikidata a Wikipedii a odkazy na další autoritní databáze, jako je ORCID nebo ISNI. Tento výstup si mohou databáze dále zpracovat podle svých požadavků a vytáhnout si z něj to, co potřebují. Pokud si nechtějí komplikovat život zpracováváním strojově čitelných výpisů, mohou si vygenerovat prostý odkaz ve formě URL. Chcete pomocí autoritního identifikátoru odkázat na databázi vědeckých děl ORCID? Není problém, potřebujete k tomu nyní skutečně jen tento identifikátor.

O nástroji si můžete více přečíst na stránce https://nklink.toolforge.org/, přečíst si dokumentaci jeho API nebo nahlásit chybu či pomoci s vylepšováním nástroje na GitHubu. Jsme otevřeni vašim návrhům a rádi budeme nástroj rozvíjet podle toho, co byste rádi ve vaší instituci využili.

Praktické příklady: Kdo NKlink využije

  • Obecní muzeum v Horní Lhotě provozuje malou internetovou databázi svých slavných rodáků. Všechny má opatřené identifikátorem Národních autorit. Díky NKlinku může do svých záznamů automaticky vložit odkaz na Wikipedii a nabídnout tak čtenářům další informace o svých rodácích.
  • Vysokoškolská knihovna jedné pražské fakulty vytváří bibliografické záznamy všem zaměstnancům své domovské instituce. Eviduje v nich různé informace o jejich vědeckém a pedagogickém působení a nezapomíná vždy vyplnit identifikátor Národních autorit. Proto může tato knihovna pomocí NKlinku automaticky odkázat i na významné bibliografické databáze ISNI a ORCID.
  • Krajská knihovna provozuje internetový katalog děl, které jsou u ní k dispozici k vypůjčení. Protože je propojena s centrální databází Národní knihovny a využívá Souborný katalog, může si pomocí identifikátorů Národních autorit obohacovat svůj katalog. Umožní jí to třeba zobrazit stručný několikaslovný popisek jednotlivých autorů stažený z Wikidat, v jiném místě zase zobrazit odkazy na Wikipedii, Wikidata a ORCID. Čtenáři i odborní pracovníci se tak budou moci dozvědět o autorech více, než je k dispozici v katalogu samotném.
  • Velké muzeum buduje databázi odborných publikací z oblasti hydrologie. Záznamy anotuje pomocí geografických autorit – například pokud se týká publikace řeky Labe, vloží identifikátor „ge134309“ odpovídající v autoritní bázi této řece. Díky tomu může muzeum ve své databázi rovnou vytvořit odkaz na článek Labe na české Wikipedii.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..