Budoucnost patří otevřeným propojeným datům, shodli se knihovníci a wikidatisté na Biblio workshopu

Datová spolupráce našeho spolku s knihovnami se dynamicky rozvíjí. Poté, co jsme loni zpracovali datovou sadu personálních národních autorit, si teď brousíme zuby na další knihovnická data a pilně je propojujeme se záznamy ve Wikidatech. Rozhodli jsme se tedy na březen 2020 svolat knihovnický workshop, který by naši činnost i plány do budoucna uchopil systematicky. Akce podpořená z grantu WikiCite Satellite Events původně měla trvat celý víkend a mělo se jí zúčastnit více než 15 knihovníků i wikidatistů. Bohužel zasáhl koronavirus, a tak jsme se sešli pouze na půlden a v poněkud omezeném počtu. I tak se naštěstí podařilo probrat mnoho z původně plánovaných témat a účastníci odjížděli s pocitem, že se podařilo odstartovat něco nového a významného na poli knihovnických dat.

Co se na akci například řešilo?

  • Popsali jsme účastníkům výsledky propojování národních autorit s Wikidaty (nyní už je nalinkováno přes 275 000 záznamů a číslo stále roste). Předvedli jsme nástroj Catmandu pro zpracování dat a OpenRefine pro propojování záznamů.
  • Proběhl webinář na téma databázového autorského práva, který na dálku z Brna vedl JUDr. Jakub Míšek. Záznam úvodní části je k dispozici na YouTube a na Wikimedia Commons.
  • Plzeňská Studijní a vědecká knihovna předvedla svou nejnovější práci s regionálními autoritními záznamy, které převádí do na propojená data za pomocí slovníku schema.org a SKOS. Cestou těchto obecných schémat se vydává ve světě čím dál více knihoven, rozumí mu vyhledávače a generuje se z něj knowledge graph v Google.
  • Řešili jsme chyby v autoritní databázi a čistotu dat. Předali jsme Národní knihovně databázové query, které zobrazuje identifikované duplicitní záznamy. NK je má v plánu slučovat, aby se databáze zkvalitnila.
  • A hlavně: plánovali jsme budoucí spolupráci. Na obzoru je velký projekt, v rámci kterého se knihovnická data budou převádět na linked data, díky čemuž se stanou využitelnějšími pro široké spektrum aplikací. Plzeňská Studijní a vědecká knihovna soustředí tyto snahy pod hlavičku vznikající platformy „Lib-Lab“. Wikimedia Česká republika chce být u toho! A to, co půjde, bychom rádi posílali i do Wikidat – bibliografické databáze jsou pro nás neocenitelným zdrojem dat a v importu by mohl pomoct třeba nedávno vyvinutý modul Wikibase loader pro LinkedPipes.

Akce byla podpořena z grantu WikiCite Satellite Events nadace Wikimedia Foundation. Pořadatelem byla Wikimedia ČR, spolupořadatelem pražská organizace Svazu knihovníků a informačních pracovníků a podpořila ji také Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje. Kvůli vyhlášení karantény v ČR byla akce předčasně ukončena po konzultaci s nadací Wikimedia Foundation a s vedením spolku. Autorem fotografie je Josef Klamo, licence CC-BY-SA 4.0. Děkujeme všem účastníkům i podporovatelům.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..