Zůstali doma a editují Wikipedii. Jak žije online encyklopedie v období karantény?

Zatímco jednotlivé země zavádějí karantény, uzavírají se zábavní zařízení a různé další podniky, česká Wikipedie je online – a má stále otevřeno. A tak je na ní překvapivě živo. Lidé mají nyní paradoxně více času na úpravu jednotlivých článků, psaní nových, nebo doplňování starších fotografiemi. Podívejme se na trochu statistik.

První zajímavou věcí je, že podstatným způsobem začalo na české Wikipedii přibývat nových hesel. Jestli běžně napíší dobrovolní editoři okolo 60-70 nových článků denně, nyní se toto číslo pohybuje mezi osmdesáti až stovkou. Zvýšil se také počet aktivních editorů, a to ze čtyř set padesáti až na šest stovek denně.

Díky datům od našeho dobrovolníka Marka Blahuše můžeme porovnat jak počet lidí, kteří se v poslední době zapojili do tvorby Wikipedie, tak i počet celkových editací.

Bylo jasné, že komunita Wikipedie se bude pokoušet dříve nebo později tohoto potenciálu využít, a tak vznikly v podstatě dvě na sobě nezávislé výzvy, do kterých se editoři Wikipedie mohou zapojit.

Jednou z nich je #Wikivšem. Svým názvem odkazuje na populární hashtag #rouškyvšem. Vyzývá editory české internetové encyklopedie k tomu, aby zůstali doma a každý den obohatili Wikipedii jedním článkem. Od 17. března, kdy byla akce spuštěna, se do ní zapojilo přes třicet lidí. Výzva potrvá jeden měsíc a jestli vše půjde dobře, přinese české Wikipedii okolo tisícovky nových článků.

Další iniciativou editorů Wikipedie se stala skupina WIRkipedie, která se snaží prostřednictvím Facebooku koordinovat činnost na psaní nových článků. Vznikla s podporou spolku Wikimedia Česká republika. Její podtitul zní „psaní článků z karantény“. Do ní se zapojilo 39 uživatelů české encyklopedie. Výzva není tematicky vymezená, autoři se soustředili především na problematiku chybějících článků jednotlivých českých osobností. V rámci příprav sestavili pětistránkový seznam lidí, kteří ještě na Wikipedii svůj článek nemají, ale mohli by mít. Iniciativa se snaží zapojit do tvorby encyklopedie také nové editory, oslovila především studenty.

Využít karanténu pro rozvoj Wikipedie – to je myšlenka, kterou mají i v jiných komunitách naší online encyklopedie. Na Wikipedii v italštině byl iniciován online editaton (Writing Week), který se má zaměřit na kulturní památky země. Není omezen jen na italštinu, počítají se i příspěvky v minoritních jazycích Itálie. Ruská pobočka hnutí Wikimedia např. zorganizovala soutěž Zůstaňte doma s Wikipedií, ve které nabízí soutěžícím různé ceny za nové články na největší online encyklopedii.

Díky vyšší aktivitě dobrovolných editorů na Wikipedii se podařilo české verzi online encyklopedie dosáhnout již v pátek 10. dubna mety 450 000 článků. Že se jedná o globální trend dokazuje i skutečnost, že jen o několik dní později Wikipedie polská překonala také jeden milník – a protože má editorů více, bylo to rovnou 1,4 milionu článků. Do zmíněných výzev na české Wikipedii nicméně se můžete zapojit i vy – obě běží už několik týdnů a stále vítají nové účastníky!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..