Na regionální konferenci v Bělehradě představila Wikimedia Česká republika Fotíme Česko a mobilní aplikaci

Nové projekty, které stojí na Wikidatech – Fotíme Česko a mobilní aplikace Wikimedia Commons. Ty byly představeny na konferenci CEE Meeting, která se uskutečnila ve dnech 11. – 13. října. Spolek Wikimedia Česká republika zastupovali na konferenci Jan Loužek a Jakub Holzer.

Ve své prezentaci promluvil především o tom, jak se díky Wikidatům změnily naše fotografické projekty. Zatímco jsme před deseti lety dělali vše ručně, nyní nám pomáhají Wikidata a jednou převezme prim mobilní aplikace. Focení pro Wiki se tak bude podobat více aktivitám na sociálních sítích, Facebooku, Instagramu a dalšímu.

Diskutována byla také i problematika Strategie 2030, kterou o které jsme na našem blogu již psali dříve. Mluvilo se o vzniku regionálního uzlu jednotlivých komunit pro středo- a východoevropský region, který by mohl např. pomáhat s jednotlivými aktivitami poboček, spoluorganizovat akce, nebo výhledově i pomáhat s grantovými žádostmi na národní úrovni. Přestali bychom tak všichni vynalézat to stejné ale mohli počítat s pomocí našich kolegů. Již dnes víme, že např. Wikimedia Polska má řadu aktivit které se týkají soutěží a soutěže děláme taky. Věci však děláme odděleně.

Jakub Holzer se zabýval otázkou rozvoje projektu GLAM, ke které uskutečnil na místě setkání se zástupci dalších komunit z regionu.

Konference je určená pro komunity a pobočky hnutí Wikimedia z regionu střední a východní Evropy. Koná se jednou ročně, letos to byl již osmý ročník. Do srbské metropole zavítala podruhé, poprvé se zde konala v roce 2012. Setkávají se zde zástupci ze všech zemí regionu, od Albánie až po Ukrajinu. Účastníků letos bylo okolo stovky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..