Sto článků za 2 týdny. Soutěž Popiš památku je ve čtvrtině

Editační soutěž české Wikipedie Popiš památku, která probíhá od 15. ledna do 15. března 2019 zaujala editory české Wikipedie. Za první dva týdny napsali už sto článků, zapojilo se okolo padesáti lidí a vzniklo téměř 600 kB textu.

Dobrovolní editoři v rámci soutěže popisují kulturní památky na území České republiky, které jsou dostatečně encyklopedicky významné (z původního seznamu cca 40 tisíc památek jsme vyřadili různé kameny, křížky, kapličky – vše to, co by nesplnilo pravidla encyklopedické významnosti). Mezi nově popsané památky pro českou Wikipedii tak patří např. Kostel sv. Martina v Nejdku, Lütozovova vila v Karlových Varech, nebo zámek Obytce. Popsáno zatím bylo devět vil, třicet tři kostelů a osm zámků. Popisovány jsou také hradiště, mosty nebo hřbitovy. Někteří z autorů kulturní památky rádi také fotí a jejich snímky nahrávají na Wikimedia Commons. Kromě toho mohou využívat z řady fotografií ze soutěže Wiki miluje památky, které byly pořízeny v letech 2012-2014.

Pro soutěžící jsme se rozhodli letos poprvé také připravit seznam literatury, kde mohou najít vhodné zdroje (některé i online) pro nové články. A co se dá všechno popisovat? Kromě seznamu památek s mapou se lze podívat i seznamy témat v jednotlivých okresech nebo městech. A co bychom uvítali? Zbývá ještě hodně mostů, far nebo radnic, které svůj článek na Wikipedii nemají. Počítá se samozřejmě ale každá památka, která dosud svůj článek nemá!

Ceny pro soutěž již byly připraveny a shromážděny. Kdo nakonec vyhraje knižní publikace? Zvítězí ten nejlepší!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..